LPG’li araçlarda gerçekten performans kaybı olur mu?

Tüplü araçların performansları bildiğiniz üzere benzinli ve dizel araçlara göre düşük, bu araçların performanslarını nasıl yükseltebiliriz. Bunun en sağlıklı yöntemleri nelerdir, bana bu konularda yardımcı olur musunuz? Teşekkürler…
Sayın Turgay Bey,
Benzin ve dizele göre daha ucuz olan LPG’nin fiyatı, ülkemizde bu yakıtın otomobillerde kullanımının yaygınlaşmasına sebep olmaktadır.
Araçların yakıt deposu litre olarak doldurulmaktadır. Bundan dolayı enerji yoğunluğunun MJ/kg (megajoule/kilogram) yerine MJ/l (megajoule/litre) olarak ifade edilmesi daha doğru bir yaklaşımdır. Hacimsel olarak benzinin enerji yoğunluğu 31,2 MJ/l iken, LPG’ninki ise 24,2 MJ/l’dir. Bu durum aynı motor için aynı sıkıştırma oranında benzinli motorun LPG’li motordan daha fazla güç üretmesi anlamına gelir. LPG’li motorun benzinli bir motorla aynı performansı sağlamasının yöntemi göreceli olarak daha fazla LPG tüketmesidir. LPG’ye dönüştürülmüş araçlarda performanstan bir miktar ödün verilmektedir. Ancak bu çok ciddi bir düzeyde değildir.
Araçlarda performans arttırmaya yönelik neler yapılabilir ya da yapılmalı diye sormuşsunuz. Bu konuya da şu şekilde açıklık getirmek gerekir.
Araçların size sunulan orijinal hali aracın en ideal halidir. Bu ideal hal aracın tasarımında gözetilen; konfor, çevre, ekonomiklik, kalite, aktif emniyet, dizayn ve pasif emniyet gibi faktörlerle sağlanır. Modifiyelerde tüm bu parametrelerin göz önüne alınması imkânsız derecede zordur. Ondan dolayı ben performans arttırmaya yönelik uygulamaları tavsiye etmiyorum. Çünkü bu tür uygulamalar motor ve aktarma organlarındaki yapı parçalarının yapısal olarak zorlanmasına yol açar. Ancak chiptuning yaptıracağım derseniz motordaki mevcut güç ve tork değerlerindeki artışların yaklaşık %8 ile %15 arasında tutulmasının mantıklı olacağı kanaatindeyim. Çünkü bu aralıktaki güç ile tork artışları mevcut yapı parçaları ve güç aktarma organları tarafından tölarize edilebilir diye düşünüyorum.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir