Lastikte yanak markalaması ile ilgili bazı kavramlar

Lastiklerin yanağında çeşitli yazılar bulunmaktadır. Lastiklerin özellikleri ve lastiklerle ilgili bazı önemli bilgiler ve uyarılar aşağıda bilginize sunulmuştur.

DOT Sembolü: Lastiğin A.B.D. DOT şartnamelerine uygunluğunu belirtir. DOT şartnamelerine göre sırt ve yanaktaki kat adetlerini ve cinslerini belirtir.

Avrupa Ekonomik Komisyonu onay numarası: Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun binek lastiği ile ilgili şartnamelerine uygunluğunu belirten ve dünyada yaygın bir şekilde kabul gören onay numarasıdır.

Azami Yük ve Basınç Bilgileri: A.B.D. DOT şartnamelerine göre lastiğin yanağına yazılan zorunlu bir bilgidir. Lastiğin taşıyabileceği maksimum yük ve lastik hava basıncı bilgilerini içerir.

Avrupa Ekonomik Komisyonu lastik onay sembolü: Lastiğin Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun kabul ettiği şartnamelere uygunluğunu ve onayının alındığı kuruluşu belirten semboldür

Konstrüksiyon bilgileri: DOT şartnamelerine göre sırt ve yanaktaki kat adetlerini ve cinslerini belirtir.

UTQGS Kalite Göstergesi: Uniform Tire Quality Grade Standards (UTQGS); aşınma, çekiş ve ısıya dayanıklılık alanlarında lastiğin performansını değerlendirmek için Amerikan DOT sistemi tarafından belirlenmiş bir standarttır. Sadece 13″ ve daha üstü janta sahip otomobil lastikleri için geçerlidir ve kış lastikleri bu kategoriye dahil değildir.

Aşınma Ömrü İndeksi: Lastiğin standart şartlar altında test edildiğinde aşınma ömrü 100 olarak kabul edilen test lastiğine göre oransal ömrünü gösterir.

Hız sınıfı ve yük indeksi: Avrupa ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization=Avrupa Lastik ve Jant Teknik Organizasyonu) standartlarına göre lastiğin dayanabileceği maksimum yükü ve mak. yükle dayanabileceği mak. hızı belirten işaretlemedir.

Isıya dayanım sınıfı: Lastiğin ısıya dayanımı, ısıyı atma yeteneğini ifade eder.

Çekiş Sınıfı: Kontrollü koşullar altında lastiğin ıslak zemindeki duruş kabiliyetini gösterir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir