Lastiklerin hız endeksi düşürülebilir mi?

Bir lastiğin hız sembolü, yük endeksinin bir bölümünü oluşturur ve lastiğin taşıyabileceği yük endeksine uygun yükün taşınabileceği azami hızı gösteren bir harftir. 185/65 R14 86T araç lastiğindeki “T”harfi hız endeksini ifade etmektedir. Hız endeksi olarak T harfinin markalanmış olduğu araçla maksimum 190 km/s yapılabilir. Örneğin 190 km/s hız yapabilen bir araca hız endeksi daha küçük olan S (maksimum 180 km/s) endeksli lastiği takarak kullanmanız tehlike oluşturabilir. Çünkü maksimum hız durumunda 180 km/slik hıza müsaade eden bir lastikten 190 km/slik hız ve lastik performansını bekleyemezsiniz. Araç imalatçısının belirttiğinden daha düşük hız endeksine sahip lastik kullanımı tavsiye edilmez. Birçok insan çok hatalı olarak bir kaç lira ucuza lastik almak için tavsiye edilenden daha düşük hız endeksli lastik satın alır. Lastik hız endeksini düşürerek aracınızın sürüş ve acil bir durumda kontrol özelliklerini azaltmış olursunuz. Hız endeksinin düşürülmesinde kabul görmüş tek istisna, kış lastikleri takarken bir alt seviyede hız endeksli lastik takılması kuralıdır.

Şu genel uyarıyı yaparak bitirecek olursam, aktif güvenlik önlemlerinin en önemlilerinden bir olan lastiklerde, gerekli ölçülerden ve özelliklerden ödün vermeyiniz. Buna azami dikkat ediniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir