Lastikler neden patlar?

Otomobiller fizik kurallarına göre hareket eder ve dururlar. Otomobillerin bu hareketleri sırasında yerle temasını sağlayan tek unsur lastiklerdir. Otomobilin kontrol edilebilmesinde lastiğin önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Lastikler ile üzerinde gidilen yol arasında etkileşim söz konusudur. Bu etkileşim olumsuz sonuçların doğmasına da sebep olabilir. Gelelim bu önemli yapı parçasının patlamasına neden olan sebeplere. Lastiğin patlamasının birçok sebebi vardır. Genellikle sebep, ani hava kaybına yol açan yabancı bir cismin lastiğe batmasıdır. Bazen batan cisim lastiğin sürücü tarafından hissedilmeyen yavaş hava kaybına sebep olur. Düşük hava ile kullanım, bir lastiğin ısıyı atma kabiliyetini ortadan kaldırır. Bu ısı lastiğin molekül seviyesinde yapısını bozarak patlamasına sebep olur. Bu gibi durumlarda ilk basınç kaybının gerçek sebebini bulmak imkânsızdır. Lastik geçmişte aldığı bir darbe sonucunda patlayabilir. Lastik yolda bir çukura veya çıkıntıya çarptığında darbe hasarı meydana gelebilir. İlk önce küçük olan darbe hasarı zaman içinde büyüyerek lastiğin patlamasına sebep olabilir. Çoğu zaman bu durum lastiğin yanağındaki hafif şişkinlikle anlaşılabilir.

Lastiğiniz patladığında paniklemeyin. Emniyetli ve kontrollü bir şekilde aracınızı yol kenarına çekin, yedek lastiğinizi takın ve en kısa sürede uygun lastik tamircisine gidin. Şu uyarıyı da yapmadan geçemeyeceğim. Aracınızı her zaman vuku bulabilecek bir lastik patlamasına karşın kontrol edilebilir bir hızda sürmenizi tavsiye ederim. Kazadan uzak yolculuklar dilerim.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir