Lastik Kalite Derecelendirmesi nedir? UTQGS

UTQGS; aşınma, çekiş ve ısıya dayanıklılık alanlarında lastiğin performansını değerlendirmek için Amerikan DOT sistemi tarafından belirlenmiş bir standarttır. Sadece 13″ ve daha üstü janta sahip otomobil lastikleri için geçerlidir ve kış lastikleri bu kategoriye dahil değildir.
Aşınma: Aşınma notu, lastiğin kontrollü şartlar altında, belirli bir test pistinde gerçekleştirilerek elde edilen aşınma oranına bağlı karşılaştırmalı bir nottur. Örneğin 150 ile notlandırılmış bir lastik, pistte 100 ile notlandırılmış bir lastikten bir buçuk kat daha fazla aşınacaktır. Lastiklerin karşılaştırmalı performansları; kullanıldıkları gerçek şartlara bağlıdır fakat kullanılma alışkanlıkları, servis uygulamaları, yol koşullarındaki ve iklimdeki değişikliklere göre bu standarttan kayda değer bir şekilde ayrılabilirler.


Çekiş: Çekiş seviyeleri, en yüksekten en düşüğe, AA, A, B, ve C olarak sıralanabilir. Bu dereceler lastiğin belirlenmiş asfalt ve beton yüzeylerde ve kontrollü koşullar altında, ıslak zeminde test edilmesiyle ortaya çıkar. C seviyesindeki bir lastiğin çekiş performansı düşük olabilir.

Uyarı: Bir lastiğe atfedilen çekiş seviyesi düz-ileri harekette yapılan fren-çekiş testleri temel alınarak belirlenmiştir. Yani ivmelenme, viraj, kızaklama, ya da en yoğun durumdaki çekiş özelliklerini içermez.

Sıcaklık: Sıcaklık dereceleri A (En yüksek), B ve C’dir. Bu dereceler lastiğin kontrollü ve kapalı laboratuar ortamında test edildiğinde ısı oluşumuna olan direncini ve ısıyı dağıtma kabiliyetini temsil eder. Devamlı yüksek sıcaklık lastiğin içindeki materyallerin bozulmasına ve lastik ömrünün kısalmasına yol açar. Bunun yanında aşırı sıcaklık da ani lastik hatalarına yol açabilir. C derecesi tüm binek otomobil lastiklerinin Federal Motor Güvenlik Standardı No:109 altında uyulması gereken performans seviyesine tekabül eder. B ve A dereceleri laboratuar tekerlek test ortamında kanunen belirlenen asgari gereklilikten daha yüksek performans seviyelerine tekabül eder.

Uyarı: Bir lastik için sıcaklık derecesi uygun seviyede şişirilmiş ve aşırı yüklenmemiş bir lastik olduğu düşünülerek belirlenmiştir. Aşırı hız, düşük şişirme basıncı veya aşırı yükleme bir arada veya ayrı ayrı ısı artışına ve muhtemel lastik arızasına sebep olabilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir