Lastik basınçlarının kontrolünde”soğuk lastik” kavramı nedir?

Lastikler, aracın sürüş özelliklerini büyük ölçüde etkiler. Lastik tipi, boyutları, lastik basıncı ve hız değeri aracın performansı bakımından çok önemlidir. Lastik basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Doğru lastik basıncı, aracın lastik basınç tablosunda gösterilmiştir. Bu tabloda belirtilen lastik basınçları soğuk lastiklere aittir. Lastik basınçları, lastikler soğuk olduğunda kontrol edilmelidir. Yani araç en az 3 saat süre ile park etmiş durumda olması gerekir. Ya da çalışmaya başladıktan sonra en fazla 1,5-2 km sürülmüş olmalıdır. Aracınızın lastik basınçlarını kullanıcı el kitabında belirtilen değerlerde tutmaya çalışınız. Doğru lastik basıncı daha eşit bir aşınmayla sonuçlanır.
En iyi çekiş ve lastiklerde daha dengeli bir aşınma elde etmek için bu konuya azami özen gösterilmelidir. Daima lastiklerin doğru basınçta olmaları sağlanmalıdır. Çok düşük lastik basıncı, hem yakıt tüketiminin artmasına hem de aracın sürüş özelliklerinin olumsuz olarak etkilenmesine ve lastik aşınmalarına yol açabilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir