Lastiğin Anatomisi

Lastik başlıca dört bölgeden oluşur:

Sırt: Lastiğin yer ile temas eden bölgesi.

Omuz: Sırt ile yanağın birleştiği ve kalın kauçuktan yapılmış bölgesi.

Yanak: Lastiğin topuk ve omuz bölgesi arasında kalan, lastiğe esneklik sağlayan ve üzerinde markalama ve tanıtıcı bilgiler bulunan bölgesi.

Topuk: Lastiğin janta temas eden ve sıkıca bağlanmasını sağlayan bölge.


Lastikler yapılarına göre iki gruba ayrılır:

Çapraz yapılı lastikler: Gövde katları tekstil, kord bezi ve kauçuk karışımından oluşan lastiklerdir.

Radyal yapılı lastikler: Bu gruptaki lastikler, gövde katı ve kuşakları; çelik kordlardan imal edilmiş ise “tam çelik radyal”; eğer gövdesi tekstil, kuşakları çelik kordlardan yapılmış ise “çelik kuşaklı radyal” ve eğer tekstil gövdenin üzerini saran kuşaklar da tekstil ise ” tekstil radyal” lastikler olarak tanımlanır.

Lastikler kava basıncını tutma şekillerine göre iki gruba ayrılır:

İç lastikli (Tube-type): İç lastik takılarak kullanılan dış lastikler.

İç lastiksiz (Tubeless): İç lastik takılmadan kullanılan dış lastikler.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir