Lamborghini Aventador LP 700-4’ün sürüş dinamikleri ve yol tutuş özellikleri nelerdir?

diğer yandan da itici kollu süspansiyonla donatılan son derece hafif şasi, kesinlikle hassas bir yol tutuş ve yarış seviyesinde bir performans sunuyor.

Yüksek düzeyde yenilikçi ISR (Independent Shifting Rods) şanzıman, yeni on iki silindirli motora mükemmel şekilde uyumlu. Hem hızlı otomatikleştirilmiş şanzıman hem de heyecan verici vites değişimi bir araya getirilmiş. Otomatikleştirilmiş tek debriyajlı 7 ileri Independent Shifting Rod (ISR) şanzıman ile Aventador, çift kavramalı debriyajlardan yüzde 50 oranında daha hızlı vites değiştirme imkanı sunuyor. Ağırlığı 20 kg olan şanzıman; önceki sisteme göre daha performanslı olmakla birlikte, aynı zamanda daha az yer kaplıyor.

Aventador LP 700-4’ün ismindeki 4’ün ifade ettiği gibi, otomobil dört tekerlekten çekiş sistemi ile donatılmış: Haldex dört tekerlekten çekiş sistemi güç dağılımını ihtiyaca göre ön ve arka tekerleklere dağıtıyor. Birkaç milisaniye içinde debriyaj sürüş dinamiklerine uyacak şekilde adapte oluyor. Kendinden kilitli arka diferansiyel, ESP tarafından elektronik olarak kontrol edilen ön diferansiyel ile birlikte daha da dinamik bir yol tutuşunu mümkün kılıyor.
Sürüş Seçim Modu Sistemi (Drive Select Mode System); sürücünün, aracın karakteristik özelliklerini (Motor, şanzıman, diferansiyel, direksiyon ve dinamik kontrol gibi); Strada (Yol), Spor ve Corsa (Pist) adlı üç ayar içerisinden seçerek kişisel tercihlerine uydurmasını sağlıyor. Lamborghini; yeni V12 süper spor otomobilini yenilikçi ve oldukça sofistike bir süspansiyon sistemi ile donattı.

Tasarımında Formula 1 araçlarından ilham alınan alüminyum çift salıncaklı süspansiyon ve karbon fiber seramik fren diskleriyle birlikte bu hafif şasi, yeni amiral gemisinin eşsiz teknoloji konseptinin bir başka yönünü daha temsil ediyor. Böylelikle motor sporlarında kullanılan teknolojiyi cadde otomobillerine uyarlamış oluyor. Lamborghini’nin bu süspansiyonlarda yer verdiği bir diğer bir yenilik ise araç yüksekliğinin kolay şekilde değiştirilmesi. Bir düğme ile araç yüksekliği 40 mm’ye kadar yükseltilebiliyor.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir