Küçük model araçla ağabeyi arasındaki kavgada hangisinden yana olmak gerekir?

Küçük modelle ağabeyi arasındaki kavgada kendini asıl kanıtlaması gereken ağabeyler. Çünkü onların ödenen fazla para için gerçekten iyi nedenler sunması gerekiyor. Peki böylesi kapışmaların sebepler nedir? Öncelikle neredeyse her model nesil değişiminde biraz olsun büyüyor. Bu durum model gamının birbirine yakın modellerinin çizgilerinin kesişmesine neden oluyor. Örneklemek gerekirse, bir önceki nesil küçük sınıf hatchbackler 3,80 metre civarında boylara sahipken güncel nesiller 4 metre sınırına dayanmış durumda. Kompakt sınıftaysa 4,3 metre civarındaki ortalama korunuyor. Bu da aradaki farkın kapandığını gösteriyor. Artık küçük sınıf üyeleri de iç mekanlarında 4 yetişkin için yeterli yaşam alanı sunabiliyor ve buna rağmen orta hacimde bagaj alanı da sunabiliyor. Dahası, donanım listelerinde aranılan teknolojiler alt sınıflara doğru hızla yayıldı. Bunun en iyi örneği SUV’lar gibi nispeten pahalı sınıflarda görülüyor. Kompakt SUV’lar, daha büyük ağabeylerinin sunduğu gerekli gereksiz çoğu teknolojiye sahip olabiliyor.
Benzer durum güvenlikte de yaşanıyor. Güvenlik donanımları artık bütün sınıflara yayılmış durumda ve alt sınıfları tüm güvenlik donanımlarıyla satın almak için üst sınıfları boş listeyle almak için harcanan paranın aynısı harcanıyor. Bütün bunlar da büyüklere gerçekten gerek var mı sorusunu akıllara getiriyor.
Kaynak: Yalın Gülmez’in Auto Motor & Sport’da 07/2010 tarihinde yayımlanan “Kardeş Kavgaları” konulu yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir