Küçük hacimli yüksek performanslı (Downsizing) motor uygulamalarının gerekliliği

Downsizing (motor hacimlerinin küçültülmesinden) sayesinde tüketim ve atık gaz salınımı kadar üretim maliyetleri de azalmaktadır. Ayrıca downsizing kompakt motorlar daha az yer kaplamaktadır. Bu durum yayaların emniyeti için kullanılacak alanın da artmasını sağlamaktadır. Bütün bu avantajları elde etmenin yoluysa değişken supap zamanlama sistemleri ve aşırı besleme sistemlerinin kullanımıyla tork üretim karakterinin baştan aşağıya değiştirilmesi. Tutumluluğu genlerinde taşıyan dizel motorlara nazaran benzinli motorlar için hacim küçültme konusu daha da büyük bir önem taşımaktadır.

2015 yılı itibariyle otomobillerde Avrupa CO2 emisyon hedefi ortalama 130 g/km olarak ön görülmüş. Motorlarda göreceli boyut küçültme ya da daha büyük hacimli bir motor gibi performans sunması üzerine geliştirilen çözümler ile yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarının azaltılması stratejisi gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Geleceğin düşük hacimli, değişken sıkıştırma oranlı motorları günümüzdeki benzinli motorlardan hem çok daha güçlü ve torklu hem de daha ekonomik olacaktır.

Gelecekte üzerinde düşünülecek olan konu ise durumun biraz daha elektriklenmesi olacak. Elektrik gücünün fosil yakıtların kullanımını azaltıp çevreyi ve tüketicinin cebini korumasının sağlanması üzerinde yoğun çalışmalar yürütülmektedir.
Kaynak: Dr. Abdullah DEMİR tarafından 09/05/2010 tarihinde hazırlamış olan ve bu tarihte henüz yayımlanmamış olan “Küçük Hacimli – Yüksek Performanslı Motor Teknolojileri ve Uygulamaları” makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir