İyon akım propları

İyon akım algılama teknolojisi silindir içi yanma sensörü olarak kullanılabilir. Bu algılama teknolojisinden, geleceğin sıkı emisyon standartlarını karşılamak için otomotiv motorlarında on-board kontrol sistemi olarak yararlanmak mümkündür. Sensör, bir buji biçiminde fakat bir bujinin ihtiyaç duyduğu kadar yüksek olmayan bir voltajla beslenir. 
Bujide kıvılcım çakmasının ardından alev oluşumuyla birlikte, elektroda doğru akacak iyonlar ve elektronlar oluşacaktır. Akım, devreye bağlı seri dirence karşı bir voltaj düşümü üretecektir. Bu voltaj değişimi, veri toplama sistemi ile depolanacaktır. Bu tekniği kullanan iyon akım proplarının farklı uygulamaları otomobil motorları için başarıyla geliştirilmiş ve genellikle buji ateşlemesinden sonraki erken safhada iyon akım detektörleri olarak standart bujiler kullanılmıştır. Muhtemelen alevin iyonik özelliklerinde değişikliğe sebep olan yakıt kompozisyonu ve yakıt katkıları gibi birçok parametreye bağlı olan iyon akış sinyalini direkt olarak yorumlamak zordur. Bu sebeplerden dolayı, şu ana kadar ion akım proplarının kullanımı motorlarda vuruntu kontrolü ve motor teklemesinin tespiti üzerine odaklanmıştır. Vuruntu kontrolü, silindir kafasındaki/kapağındaki normal titreşimin üzerindeki titreşimleri algılayan ivmeölçerlerin kullanımı yerine iyon akış sinyalinin frekans doygunluğunu kullanarak tespit edilebilir ve bu sonuca göre oluşan silindirler arası dengeye göre enjeksiyon zamanlaması yapılabilir. 
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir