Integral Aktif Direksiyon Teknolojisi Nedir?

Integral Aktif Direksiyon ile arka tekerlekler yönlendirmeye yardımcı olarak daha yüksek bir sürüş dengesi, güvenlik ve konfor sunar. Farklı sürüş koşulları, farklı direksiyon tepkisi gerektirir. Park ederken veya keskin bir virajı alırken, daha az hareketle daha küçük bir dönüş çapı ve daha hassas hareketler yarar sağlar.
İsteğe bağlı Integral Aktif Direksiyon her sürüş koşuluna uyum sağlar. Direksiyon kolonunda yer alan bir elektrik motoru, sürücünün direksiyon hareketlerini dinamik olarak değiştirir; ön tekerlekleri döndürmek için gereken kuvvet otomatik olarak düşük hızlarda artırılır, yüksek hızlarda azaltılır.
Maksimum üç derecelik açıyla dönmeye yardımcı olan arka tekerlekler aracılığı ile küçük bir hareketle büyük etkiler elde edilir. Kilidin kesin açısı, tekerlek hızı, hız, direksiyon açısı vb. faktörler ölçüldükten sonra, kontrol cihazı tarafından belirlenir. 60 km/h hızın altında, dönüş çapını azaltmak için ön ve arka tekerlekler aksi yönlere yönlendirilir ve her virajın hassasiyetle alınması sağlanır. 60 km/h’nin üzerinde, yüksek hızlarda daha fazla denge sağlanabilmesi için ön ve arka tekerlekler aynı yöne döner. Şerit değiştirirken, araç eşit bir yanal hareketle neredeyse ‘süzülerek’ içindeki tüm yolcuların, özellikle de arkada oturanların son derece rahat etmesini sağlar.
Fizik açısından bakıldığında, Integral Aktif Direksiyon dönüş hareketinden ve yanal hızlanmadan kaynaklanan, normal olarak birlikte çalışan kuvvetlerin, sistematik olarak ve her şeyden öte birbirinden bağımsız olarak çalışmasını sağlar. Böylelikle en sportif sürüşte bile denge sabit kalır. Alışılageldik aksi tarafa yönlendirme tepkisinin işe yaramayacağı ve aracın kayma eğilimi gösterdiği farklı yüzeylerde fren yaparken, ekstra güvenlik kendini belli eder. Integral Aktif Direksiyon bu işlevi üstlenir ve sürücüye aracını dengede tutması konusunda yardımcı olur.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi,  BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir