İndüktif sensör ile hızın tespiti nasıl yapılır?

Dijital hızölçerlerde vites kutusu çıkış miline monte edilen bir indüktif sensör kullanılır. Sensör tarafından üretilen sinyalin frekansı sensörün manyetik alan kuvvet çizgilerinin kesilmesiyle orantılıdır. Örneğin mil üzerinde dört çıkıntı varsa ve sensör 1000 devir/mil saymışsa, aslında sensör 4000 sinyal üretmiştir. Ya da mil üzerinde tek bir çıkıntı sayılıyorsa sensör her mil devrinde bir sinyal üretecektir. Sensörden alınan sinyal yükselteç devresiyle örneklenerek kare dalga halinde multiplexer’e gönderilir. Multiplexer elektronik bir anahtarlama devresidir ve bununla mikroişlemci çeşitli sensör girişlerinden birini işlem için seçebilir. Sinyal multiplexer'den işlemciye gelir. Mikroişlemciden çıkan sinyal demultiplexer'den geçerek kod çözücü ye aktarılır buradan da göstergeye yansıtılır.
Özetle, dijital hızölçer, belirli bir sürede hız sensörü sinyal sayısını sayar ve işlemci buradan hızı hesaplar, hesaplanan bu hız gösterge panelinde değer olarak gösterilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir