İleriyi gören güvenlik sistemlerinin (PSS – Predictive Safety Systems) kapsamı nedir?

Bosch, otomotiv alanında yenilikçi birçok sisteme imza atan bir firma. Bu imzalardan biri de ileriyi gören güvenlik sistemleridir (PSS – Predictive Safety Systems). PSS, tehlikeyi önceden tespit eden ve aracın yolcuları ile kazaya karışabilecek diğer kişileri korumak üzere hemen harekete geçen bir sistemdir. Üstün teknoloji ürünü bir radar sensörü, aracın önündeki bölgeyi sürekli olarak gözler. PSS yazılımı elektronik gözün verdiği bilgileri değerlendirerek, olası bir tehlikeyi fark eder. Kaza tehlikesi oluşur oluşmaz, sistem otomobil sürücüsünün yapabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde üç aşama halinde etkin güvenlik tedbirlerini devreye sokar. Birinci aşamada, aracın fren düzeneği, durma mesafesinin olabildiği kadar kısa olması için olası bir tam frenlemeye hazırlanır (PBA- Predictive Brake Assist). Bu aşamanın gerçekleştiği sistem kullanılmaya başladı. İkinci aşamada sürücü, tehlikeyi kendi başına fark edip harekete geçmediği takdirde teknik donanım tarafından tehlikeye karşı uyarılır. Uyarı, kısa süreli, hissedilir bir fren sarsıntısı, sesli/görsel uyarılar veya emniyet kemerinin kısa bir an için gerilmesiyle yapılır. Bu fonksiyon, ikinci gerçekleştirme aşaması seri üretime girdiği zaman kullanılabilecektir (PCW- Predictive Collision Warning). Üçüncü aşamada ise; sistem, eğer sürücü zamanında tepki vermezse, kaçınılmaz bir kaza fark ettiğinde kendi kendine acil frenlemeyi (PEB – Predictive Emergency Brake) başlatır.
Eskiden sadece bilim kurgu filmlerinde rastlanabilecek bu teknoloji yakın bir zamanda yollarda daha fazla güvenlik sağlayacak. Sistemin birinci aşaması olan ileriyi gören fren yardımcısı (PBA) sistemi bu yılın başında kullanıma girdi bile. Bundan sonraki geliştirme kademesi olan ileriyi gören çarpışma uyarıcısı (PCW) sisteminin seri üretimine yakın bir zamanda başlanacak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir