İçten yanmalı motorlarda yüksek performans, yakıt ekonomisi ve düşük emisyon değerleri nasıl elde edilir?

İçten yanmalı motorlarda yüksek performans, yakıt ekonomisi ve düşük emisyon değerleri; yakıt enjeksiyon sistemleri, değişken supap zamanlaması, egzoz gaz resirkülasyon sistemleri, turbo şarj, emisyon kontrolü gibi kontrol edilebilir motor parametrelerinin geliştirilmesi ile optimize edilebilir. Hidrokarbon(HC) ve karbon monoksit (CO) emisyonları katalizör kullanarak azaltılabilmektedir. Nitrojen oksit (NOx) emisyonlarını azaltmak için hem aktive adilmiş radikal yanma hem de homojen sıkıştırma ile ateşleme için çok fakir karışımlı yanma yakın bir gelecek için ümit verici görülmektedir. Motorlarda, yakıt ekonomisi ve motor gücünün artırılması, egzoz emisyonlarının azaltılması için birçok kontrol stratejisi bulunmaktadır. Bunlar; benzin motorlarında; değişken supap zamanlaması, gelişmiş ateşleme sistemleri, geliştirici ayarlar, de-aktive silindir, kademeli dolgulu direkt enjeksiyon, kademeli dolgulu bölünmüş yanma odası, dizel motorlarda; direkt enjeksiyon, turbo şarj, aşırı fakir karışım yanma motorları;  (homojen sıkıştırma ile ateşlemeli veya aktive adilmiş radikal yanma). 
Yanma performansının optimizasyon parametreleri genellikle yanma veriminin artırılması veya kirletici
emisyon miktarının azaltılmasına yöneliktir. Her durumda, yanma parametrelerinin incelenmesi, geliştirilmek istenilen parametre ile direkt ilişkilidir. Örneğin, kirletici emisyon miktarının azaltılmasında
NOx, CO ve duman gibi önemli kirleticiler üzerinde dikkatle durulmalıdır. 
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir