İçten yanmalı motorlarda kapalı döngülü kontrol sisteminin amacı nedir?

İçten yanmalı motorlarda, kapalı döngü kontrol sisteminin amacı yanma prosesini düzenlemektir. Hava
debisi ve sıcaklığı, manifolt basıncı, motor hızı, egzoz gaz karakteristikleri gibi parametreler yanma prosesinin düzenlenmesinde kullanılan kontrol sistemi parametreleridir. Ateşleme avansı, püskürtme avansı ve miktarı motor kontrol ünitesi tarafından optimum değerleri tespit edilen giriş değişkenleridir. Motor kontrol ünitesi, hava-yakıt karışım oranını tüm motor çalışma şartlarında optimum değer olan stokiyometrik değere yaklaştırır. Bunun anlamı, yanma olayına katılan yanmamış veya kısmen yanmış yakıt partikül oluşumunu engellemek ve motor performansının artırılmasıdır.     
Günümüz otomotiv motorlarında optimum çalışma şartları, hava ölçümü ve yakıt karıştırıcıları için elektronik yakıt enjeksiyonu, katalitik dönüştürücüler ve geri dönüt kontrolünün kombinasyonundan oluşmaktadır. Bir algılama tekniğinin seçimi, sadece tasarlanmak istenen kontrol sistemine değil aynı zamanda algılama tekniğinin uygulanabilirliğine bağlıdır. Temelde alçılayıcıların montaj yeri, akışın sıcaklık ve basıncının doğru ölçümünü desteklemek durumundadır. 
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir