Hidrolik ya da havalı frene sahip binek taşıtların “SAE J2681” sdandardında testlerinin test yaklaşımına ne tür faydaları olmuştur?

Bu yeni test prosedürü, otomotiv fren endüstrisi için test yaklaşımına bazı faydalar getirmiştir. Bunlar;
·         Herhangi bir diğer teknik olarak karşılaştırılabilir ataletli dinamometre performans testinin yarısından daha az zaman aldığından toplam çalışma zamanı ile ekonomik test olanağı verir.
·         Bir üretim ortamında, erken gösterim ya da kıyaslama programları açısından sürtünme karakteristiklerinin ve kararlılığının tanımlanmasına efektif, standardize edilmiş ve etkin bir yaklaşım sunar.
·         Yol ile ortalaması alınmış tork ve basınç sonuçları
·         FMVSS 135 test prosedüründeki “işletilmeyen güç destek değerlendirmesi” bölümünü içerir.
·         Sürtünme davranışını ve onların gürültü karakteristikleri üzerinde potansiyel etkisini incelemek için düşük enerjili fren uygulamalarını kullanır.
·         Parçadan parçaya ve gruptan gruba etkinlik kararlılığı ve tekrar edilebilirliği değerlendirmek için duruştaki sürtünme karakteristiklerini kullanır.
·         Ortalama tamamen geliştirilmiş dekselerasyonu (mean fully developed deceleration – MFDD) kullanarak durma mesafesinin tahmini.
·         Kontrollü ve kayıtlı çevresel koşullar.
Kaynak: Dr. Abdullah Demir’in doktora savunmasına hazırlık dökümanlarından derlenmiştir (Derleme Tarihi: 12/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir