Hidrolik ya da havalı frene sahip binek taşıtların “SAE J2430” sdandardına göre atalet dinamometre testi

SAE J2430 Binek otomobilleri ve kamyonet frenleri için Dinamometre etkinlik karakterizasyon testi – fren değerlendirme posedürü – SAE J2430-BEEP®
SAE J2430/B.E.E.P. testi; gerçek testler uygulanmadan önce belirli test koşulları ve donanımsal bilgi gerektirir. Test edilecek taşıtlar, bazı başlangıç kriterlerini karşılamalıdır.
·         Motorlu karayolu taşıtı olmalı.
·         Brüt taşıt ağırlığı 3500 kg’a kadar olmalı.
·         İlgili taban kontrolleri ve önlemleri mevcut olmalı [How To Read And Understand The Aftermarket Standard SAE J2430/Brake Effectiveness Evaluation Procedure Test Report Analysis and decision-making tool for the brake industry, B.E.E.P. white paper 02-001]
SAE J2430-BEEP® test prosedürü, bir geçme kalma değerlendirmesi yapmasına rağmen; test sonuçları, fren performansının değerlendirmesine yönelik olarak farklı parametrelerinin detaylı değerlendirilmesi için de kullanılabilir. Test ya da uygulama mühendislerinin değerlendirmede ihtiyaç duyacakları bazı parametreler şunlardır.
  Etkinlik stabilitesi %25 ya da daha az
  Hız duyarlılığı %25 ya da daha az
  Fren zayıflamasına yönelik yavaşlamalarda (fade heating snubs) etkinlikteki düşme
  Daha düşük geciktirme basınç değerleri (Low hold-off pressure values). Pozitif bir geciktirme basıncı, duruştaki frenleme zayıflaması (in-stop fade) olarak anlaşılmalı
  Yüksek R2 faktörü. Bu değer 1’e yakın olduğunda, fren uygulaması esnasında daha kararlı bir etkinlik olur (R2 = Tanımlama katsayısı. Spesifik torkun tekrar elde edilmesinde gerçek ve hesaplanan değer arasındaki ortalama oran)
  Gerekli ya da arzu edilen aralıkta kapsamlı etkinlik düzeyi.
  Soğuk etkinlik (Cold effectiveness), sıcaklığa bağlı fren zayıflamasına yönelik yavaşlamalarda (fade heating snubs) ve iki sıcak performans duruşunda (hot performance stops) hesaplanan pedal kuvvetleri ya da basınçlarda emniyet marjı (safety magrin)
  Uygulama için gerekli minimum değerin üzerinde emniyet marjına sahip en düşük ortalama geri getirici spesifik tork (Lowest averaged regressed specific torque).
Kaynak: Dr. Abdullah Demir’in doktora savunmasına hazırlık dökümanlarından derlenmiştir (Derleme Tarihi: 12/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir