Hem Alfa Romeo 156 1.6 120 HP hem de 2.5 V6 190 HP araçta aynı hava filtresi kullanılıyor? Neden?

Sn Abdullah Bey, Selamlar. Benim sorum araçlarda kullanılan hava filtreleri ile ilgili. Motorda yanma için hava gerekiyor. Bu hava da filtreden geçerek motora giriyor. Benim aklıma takılan şu. Aynı model araçların hava filtreleri aynı. Ama motor güçleri farklı. Mesele kendi kullandığım Alfa Romeo 156 araç için örnek verecek olursam, 1.6 120 hp’lik araçta da aynı hava filtresi kullanılıyor. 2.5 V6 190 hp’lik araçta da aynı filtre kullanılıyor. Ama bu araçların motor güçleri farklı, güç üretmeleri için gerekli yakıt oranı farklı ve aynı oranda da hava miktarlarının farklı olması gerekmez mi? Sonuçta kullanılan hava filtresi aynı ve hava filtresinin hava geçirgenlik kapasitesi de aynı. Bu konu hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum. Selamlar, iyi günler. Onur Çelik

Sayın Onur Çelik,

Öncelikle gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Sorunuzu yanıtlamaya başlamadan önce kısaca hava filtresini tanıtmak ve görevinden bahsetmek isterim. Hava filtresi, motorun yakıtı tepkimeye sokma işlemi için ihtiyaç duyduğu oksijeni (O2) içeren havayı dış ortamdan alan parçadır. Hava filtresi aynı zamanda dışarıdan gelen havayı temizleme görevini de üstlenir. Gelelim sorunuzun cevabına. Hava filtresinin direk olarak motorun beygir gücünü ya da motorun performansını arttırmak gibi bir görevi yoktur. Sadece etkisi vardır. Bunu çeşitli etkenleri bir araya getirerek yapmaktadır. Aynı marka araçlar değişik güç ve performanstaki motorlarında aynı tip hava filtresini kullanmaktadır bunu zaten sizde belirtmişsiniz. Bunun özel bir sebebi bulunmamaktadır. Sadece üretim standardı oluşturmak ve maliyeti düşürmek için yapılıyor olabilir. Yukarıda belirttiğim gibi hava filtresinin ana görevi motorda yanma olayının gerçekleşmesi için gerekli havayı içeri almak, alınan havanın mümkün mertebe temizlenmesini/filtrasyonunu sağlamaktır. Hava filtresi ve emiş yolunun motor gücünü etkileyecek en önemli yapısal özelliği filtreye açılan ve filtreden havanın emiş hattına iletildiği kesitlerin büyüklükleridir.  Bu kesitler farklılık arz etmektedir. Bu farklılıklar üzerinden motor gücü farklılıkları tölare edilmektedir.

Yeri gelmişken hava filtresiyle ilgili nasıl kullanılmalı ve bakımları nasıl yapılmalı gibi konulara da kısaca değinmek isterim. Hava filtresinin aracın fazla yakıt tüketmesinde direkt etkisi vardır. Tıkanmış bir hava filtresi aracın maksimum beygir gücüne ulaşmasını engellediği gibi aracın fazla yakıt tüketmesine ve motorda güç kaybına neden olur. Motorda basit bir yedek parçaymış gibi görünen hava filtresi kirlendiğinde, motora kirli hava girmesine neden olur. Motora kirli hava girdiği için oksijen miktarı yetersiz kalır ve silindirlerin içindeki yanma kalitesi de düşer. Yakıtın tamamını yakacak düzeyde oksijen olmadığından silindirlerin içindeki ateşleme sonucunda oluşan patlama ve yanma yetersiz kalır. Bu da motor motorun maksimum torka ulaşmasını engeller ve motorda güç kaybına ve yakıtın israfına neden olur. Hava filtresi normal koşullarda 10 ya da 15 bin kilometrede bir yapılan periyodik bakımlarda değiştirilir. Ancak tozun, toprağın bol olduğu Türkiye’de 5 ile 7,5 bin km’de bir hava filtresini değiştirmekte fayda vardır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler.

Abdullah Çalışır

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir