Header nedir ve motora ek güç sağlar mı?

Header, bir çeşit egzoz manifoldu uygulamasıdır. İngiliz İngilizcesinde “headpipe”ın karşılığıdır. Headers ise egzoz manifoldunu susturucunun ön kısmına ya da bağlantı borusuna bağlayan borudur. Exhaust header ise egzoz portları ile egzoz borusu arasındaki boruları bağlayan çelik borudur (steel tubing). Genellikle header, egzoz gazlarının akışını iyileştirecek şekilde hassas tasarlanır. Yüksek performanslı headerlar (High-performance header) ise yaygın olarak dökme demirden yapılmamış olan özel bir egzoz manifoldudur ve egzoz gazlarının akışını iyileştirecek şekilde eğimlendirilmiş ve kaynaklanmıştır. Yüksek performanslı headerlar, hem hafiftir hem de konvansiyonel manifoldlardan daha pahalıdır. Peki header uygulamaları ne kadar ek güç sağlar? Bu soruya net bir cevap vermek zordur. Çünkü araçtan araca ve uygulamadan uygulamaya farklılık söz konusu olur. Header, kapsamlı bir motor modifiyesinin tamamlayıcısı olarak düşünülürse ve uygulanırsa ek güç uygulamalarında motoru rahatlatır diye düşünüyorum.
Orijinal Kavramlar:
High-performance header: A special exhaust manifold, which is not made of cast iron as usual, but of specially designed, curved and welded steel tubes, to produce a smooth flow path for the exhaust gases, avoiding any sharp bends; less heavy, less sturdy and more expensive than an ordinary manifold; usually replaces the down pipe
Header: An Exhaust manifold. The British term is headpipe.
Headers: The down pipe connecting the exhaust manifold to the front of the muffler or to the connector pipe. The British term is headpipe.
Exhaust header: Steel tubing connecting pipes between the Exhaust ports and the Exhaust pipe. Usually a Header has been Polished to allow for better flow of the Exhaust.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir