Hava Yastığı (Airbag)

Hava yastığı, önceleri sürücü ve ön koltukta oturan yolcunun öne fırlama etkisini ortadan kaldırmak üzere kullanılmaktaydı. Günümüzde ön darbelere karşı çift hava yastığının yanı sıra yan ve arka darbelere karşı kullanılan kompleks bir sistem haline gelmiştir.
Aracın yapısı ve hava yastıklarının fonksiyonuna göre genelde ön ve yan darbe sensörleri ile araç ivme sensörü giriş elemanı olarak kullanılır. Bu sensörler araçtaki yavaşlama ve çarpma şiddetiyle orantılı eşik değerlerine ulaştıklarında ECU'ne uyarı sinyali gönderirler. ECU gelen sinyaller doğrultusunda çarpmanın yön ve şiddet bilgilerini değerlendirir ve sağ-sol aktif gergili emniyet kemerleri ile hava yastıklarının çalıştırılmasını sağlamak üzere hareket elemanlarına sinyal gönderir.
Patlatma üniteleri azot gazı jeneratörünü patlatarak (azot gazı üretim maddesi sodyum nitrattır) azot gazının üretilmesini ve yastıkların şişmesini sağlarlar. Bu işlem milisaniyeler mertebesinde (0,10 saniye civarı) gerçekleştirilir.
Teknolojik gelişme bu konuda çok hızlı değişimler sağlamaktadır. Örneğin gelişmiş hava yastığı sistemlerinde çarpma şiddeti algılanmasında birkaç sınır değer kullanılmakta ve bu sınır değerlere göre yastığın şişirilme basıncı değiştirilebilmektedir.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Sürücü Bilgilendirme Sistemleri,Ders Notları, 2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir