Hall sensörünün yapısı

Hall sensörü hall etkisine dayanır ve CKP ve CMP sensörlerinde geniş olarak kullanılır. Hall elemanı küçük, ince ve düz yarı iletken maddeden yapılmıştır. İki sürekli mıknatıs arasına iletken dikey olarak monte edildiğinde ve iletkene bu durumda besleme voltajı uygulandığında iletkendeki elektronlar besleme akımı ve mıknatıslara karşı dikey olarak saparlar ve ardından bir tarafta elektron fazlalığı oluşur diğer tarafta ise iki uçta potansiyel farkı oluşturacak şekilde elektron azlığı olur. Bu duruma hall etkisi denir. Üretilen voltaj, akım ve manyetik alan yoğunluğu ile orantılıdır. Akım sabit ise çıkış manyetik alan yoğunluğu ile orantılı olacaktır. Bununla birlikte voltaj yeteri kadar güçlü değildir ve kullanımdan önce güçlendirilir.
Hall sensörü manyetik dirençli tip sensör ile benzerdir. Bununla birlikte manyetik dirençli tip sensör motor çalışmıyorken bile çıkış üretirken Hall sensöründe aynı problem yoktur. CMP sensörü Hall etk­isine dayanan hall sensörlerinden biridir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir