Hacim küçültme ile yakıt tüketimini azaltma stratejileri

Avrupa’da 2015 yılı itibariyle otomobillerde CO2 emisyon hedefinin, ortalama 130 g/km olacağı ön görülmüştür. Bu amaca yönelik olarak otomotiv firmaları çok sıkı çalışmalar yürütmektedir. Motorların kendi hacmine göre daha büyük hacimli bir motor gibi performans sağlaması çalışmaları hem yakıt tüketimini hem de yakıt tüketimine bağlı olarak sera etkisi oluşturan CO2 emisyonlarını azaltır. Aynı güçteki motorlarda, hacminin azaltılmasıyla yakıt ekonomisi sağlamak için;
a. Pompalama kayıplarının azaltılması:
Her bir motor devrinde daha az süpürme hacmi,
Sürüş çevriminde daha yüksek ortalama yük (daha yüksek ortalama emme manifold basıncı),
b. Gazlardan silindir duvarlarına ısı transferini azaltma:
Azalan iç yüzey alanı,
Daha kısa alev yolu (daha hızlı yanma ve azalan gaz-duvar ısı değiştirme süresi),
c. Sürtünme kayıplarını azaltma:
Daha küçük hareketli parçalar.
Hacim küçültmenin daha etkin olması; belirli bir güçte, motor devri arttırılmaksızın fakat tüm motor devir aralığında torkun arttırılmasıyla (silindirlerin doldurulmasının ve ortalama efektif basıncın [BMEP’nin] iyileştirilmesi ile) sağlanır. Silindir doldurma optimizasyon yöntemlerinden birkaçı ile BMEP’yi arttırmak mümkündür. Bunlar;
Silindir başına iki supap değil 4 ya da 5 supap kullanılması,
Değişken supap zamanlaması,
Süperşarj ve turboşarj uygulaması.
Hacim küçültmenin (Downsizing) en belirgin faydası, kısmi yüklerde özellikle şehiriçi sürüş çevriminde daha belirgindir. Ne kadar küçük motor hacmi, düşük yüklerde o kadar daha az yakıt tüketimi demektir. Bugünün araç ve motor teknolojisinde yakıt ekonomisine yönelik odaklanılan çalışma alanları ve etkileri Tablo 1’de gösterilmiştir.
Tablo 1: Bugünün araç/motor teknolojisinde yakıt ekonomisine yönelik yapılan çalışmalar
Üzerinde çalışılan teknolojiler
%
Optimize edilmiş motorlar
3-10
Düşük yuvarlanma direncine sahip lastik teknolojisi
2
Aerodinamik
2
Hacim küçültme
10
Termodinamik yönetimi
5-7
Start stop sistemi
3-10
Toplam
25-40

 Kaynak: Dr. Abdullah DEMİR tarafından 09/05/2010 tarihinde hazırlamış olan ve bu tarihte henüz yayımlanmamış olan “Küçük Hacimli – Yüksek Performanslı Motor Teknolojileri ve Uygulamaları” makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir