Geri dönüşüm için tasarım felsefesi

Otomobil gelişim ve üretiminin ilk aşamalarında bile, otomotiv firmaları otomobilin kullanım ömrünün sonunda ne olacağını dikkate alır ve otomobilde kullanılan malzemelerin çevre dostu geri dönüşümü için gerekli temelleri oluşturması gerekir. Mümkün olduğunca, farklı malzemelerin etkin geri dönüşümü için kolayca ayrıştırılabilmesine olanak tanımalıdır. Yani araçlar minimal çevresel etkisi için üretilmelidir.
BMW, akıllı teknolojik çözümlerle çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirme felsefesini takip eder. Bu felsefe, ürün geliştirmenin ilk aşamalarından aracın kullanım ömrü sonundaki yeniden işleme ve malzemelerin tekrardan kullanılmasına kadar uzanır.
Yeni otomobillerin geliştirilmesi esnasında, BMW mühendisleri her bir bileşenin maksimum çevre dostluğu ve sürdürülebilirlik için tasarlanmasını sağlar. Ham maddeler ve enerji mümkün olan en verimli şekilde kullanılır ve atık miktarı minimumda tutulur. “Geri dönüşüm için tasarım” ilkesi doğrultusunda, tasarımcılar sonradan tekrar kullanılabilecek ve geri dönüştürülebilecek, temiz ve verimli olarak üretilebilecek malzemeleri tercih ederler.
Bileşenler ve malzemeler doğrudan ayrıştırılıp tekrar kullanılınca, araçların kullanım ömürlerinin sonunda geri dönüşümleri en verimli şekilde gerçekleştirilmiş olur. Örneğin bazı bileşenler farklı bir otomobilde orijinal amaçları için tekrardan kullanılabilir; motorlar, şanzıman sistemleri ve diğer büyük bileşenler onarılıp yenilenebilir ve yedek parça olarak hazır edilebilir.
Bu “değeri yüksek geri dönüşüm” olarak bilinir. Buna karşın “malzeme geri dönüşümü” farklı tür malzemeleri ayırır (ör. cam, polikarbonlar veya alüminyum gibi) ve ayırdıklarını geri dönüştürülmüş ham madde oluşturmak için işler. Bu ham maddeler de diğer ürünlerin üretiminde ya da enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Mesela, yeni araçların tekerlek yuvaları geri dönüştürülmüş sentetiklerden yapılmıştır.
BMW’nin geri dönüşüme olan kapsamlı yaklaşımı, operasyonunda sürdürülebilirliğe kanıtlanmış bir bağlılık gösteren firmalardan oluşan Dow Jones Sürdürülebilirlik Grup Endeksi’nde önder bir konumda olmasının sebeplerinden biridir.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi,  BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir