Gelişmiş Güvenlik Elektroniği (Advanced Safety Electronics – ASE) teknolojisi nedir?

Gelişmiş Güvenlik Elektroniği sistemi (ASE), özel koşullara uyarlanmış bir biçimde, sürücü ve yolcular için etkin darbe koruması sağlar. Bir kaza durumunda sensörler, etki eden kuvvetlerin şiddetlerini ölçer. Gelişmiş güvenlik elektroniği sistemi, güvenlik sisteminin tepkisini koordine etmek için arızalara karşı emniyetli bir optik fiber ağı kullanır. Milisaniyeler içinde sistem, hangi güvenlik özelliklerinin harekete geçirilmesi gerektiğini tanımlar.
Hava yastıkları, koltuk kemeri gergileri ve kemer kuvvet sınırlayıcıları; dolu koltuklar için gereken şekilde harekete geçer. Her bir hava yastığı, darbenin şiddetine ve yönüne bağlı olarak en uygun düzeye kadar şişer. Eğer gerekli ise sistem, yakıt pompasını ve aküyü devre dışı bırakır.
Özetle: ASE, hangi güvenlik önlemlerinin gerekli, hangilerinin ise gereksiz olduğunu saptar. Bu nedenle ASE, küçük bir kazanın ardından hava yastığı vs. gibi parçaların gereksiz değişimlerini azaltarak bakım maliyetlerini en düşük düzeyde tutmaya yardımcı olur.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi,  BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir