Gaz dolu amortisörlerin kullanımı

Bütün DuKarbon (Yüksek basınçlı gaz dolu) tip amortisörler sökülemeyen tiptir. Bundan başka, düşük basınçlı gaz dolu amortisörlerin birçoğu, gergi çubuklu tip süspansiyon ile kullanılır ve sö­külebilir. Aşağıda açıklanan özel tedbirleri almak­sızın normal amortisörler gibi söküm yapmak tehlikelidir.
Amortisörleri sökmeyiniz, çünkü silindirin içi gaz ile doludur (sökülmeyen tip).
Amortisörleri daima dikkatli kullanın, asla pis­ton rotunun açığa çıkan parçasını çizmeyin veya tahriş etmeyin ve asla üzerine boya ve yağ sürmeyin.
Amortisör komple uzatılmış haliyle silindiri ve piston rodunu çevirmeyin.
Sadece tek bir boru olduğundan, eğer boru deforme olursa serbest piston ve pistonun ha­reketine müsaade etmeyecektir.
Amortisör, üzerine çarpan taşlar için deformasyonu önleyen korumalarla donatılmıştır. Bu ko­ruyucu daima aracın ön istikametine gelmelidir (DuKarbon tip).
Kaynak: Toyota Eğitim Kitabı “Süspansiyon Sistemi” Bölüm 10 ve Step 2 kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir