FSI (Fuel Stratified Injection) (kademeli dolgulu direkt benzin enjeksiyonu)

Geleneksel benzinli motorlarda yakıt ve hava silindirin dışında karıştırıldıktan sonra silindire giriyor. FSI motorlarda ise yakıt doğrudan silindire ve çok hassas bir zamanlama ile püskürtülüyor. Böylece verimlilik artıyor. Ayrıca geleneksel benzinli motorlarda yakıt 3-5 bar gibi bir basınçla püskürtülürken FSI motorda bu 50-100 bar oluyor. Böylece yakıt daha iyi atomize hale getiriliyor ve hava ile daha iyi karışması sağlanıyor.

Temel olarak FSI iki ayrı modda çalışıyor. Düşük motor devirlerinde kullanılan yakıt/hava karışım sistemi yüksek devirlere geçildiğinde değişiyor. Eğer yüksek performans isteniyorsa ve otomobil yüksek devirlerde kullanılıyorsa FSI motor geleneksel motor gibi çalışıyor. Hava ile yakıt   (sırasıyla 14 ile 1 birim) karışımı silindir içinde homojen olarak (eşit) dağılıyor.  Buna karşılık şehir içinde kullanımlarda veya konforlu sürüşlerde otomobil düşük motor devirlerinde kullanılıyorsa motor FSI moduna geçiyor. Bu modda hava/yakıt oranı değiştirilerek yakıttan tasarruf ediliyor.

FSI modu (düşük motor devirleri):
Pistonun aşağı doğru hareketinde hava tamamen açık birinci kanaldan (ikincisi kapalı) silindir içersine girer. Burada pistonun üst yapısı dikkat çekmektedir.
Emme supabı
Ateşleme tam ortada gerçekleşir. Etrafında silindir duvarlarına kadar hava bulunur. Bu hava yastık görevi görerek, ateşleme sonucu meydana gelen sıcaklığın silindir duvarlarından dışarı kaçması engellenir ve ortaya çıkan tüm enerji kullanılmaya çalışılır. Böylece motor verimliliği artırılır. Sonuç olarak yakıt tasarrufu ve düşük egzoz emisyon değerleri elde edilir.Pistonun yukarı hareketinde emme supabı kapanır. Piston silindir içerisindeki havayı sıkıştırmaya başlar. Bu hareketin 2/3ü tamamlandığında yakıt püskürtülür ve pistonun üst yapısı sayesinde havayla tam ortadaki ateşleme bujisinin önünde buluşur.  Daha önce de belirtildiği gibi hava yakıt karışımı fakir bir karışımdır. Ama bu az yakıt bujinin tam önünde tutuşmaya hazırdır ve öyle de olur.

Homojen Mod (yüksek motor devirleri):
Yüksek devirlere geçildiğinde yakıt püskürtme ve ateşleme aralığı daraldığı için farklı bir mod kullanılıyor. Yüksek devirlerde hava gereksinimi için ikinci kapakçık da açılır ve iki kanaldan içeri hava girer.

Yüksek devirlerde her şey hızlı hareket ettiği için zaman probleminden dolayı yakıt bu durumda pistonun sıkıştırma esnası yerine emme zamanında püskürtülüyor ve geleneksel benzinli motorlarda da olduğu gibi karışım oranı yaklaşık 14:1 oluyor. Ancak bu motorda karışım silindir dışında değil silindir içinde gerçekleşiyor.

Sıkıştırma zamanında karışım silindir içinde homojen (eşit dağılımda)
bulunuyor.

Özetlersek; yüksek devirlerde daha yüksek performans, alçak devirlerde ise daha çok yakıt tasarrufu ve daha düşük egzoz emisyonları FSI motorun en önemli avantajlarındandır. Genel olarak bakıldığında FSI motor diğer benzinli motorlara göre %10-15 yakıt tasarrufu sağlar. Motor, vuruntu riski düşük olduğu için daha yüksek verimlilikte çalışıyor.

Kaynak: VWin egitim dökümanlarından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir