Ford Focus 1.6 TDCi mı, Opel Astra Classic 3 1.3 CDTi mı?

Merhaba yakın zamanda Ford Focus 1.6 TDCi titanium paket ya da Opel Astra
Classic 3 1.3 CDTi almayı planlıyoruz ama ikisi arasında bir türlü karar
veremiyoruz? Yardımcı olabilir misiniz? Araçların ikisi de dizel ve ikisi de bir eski kasa Focus da Astra da yenilendiği için. Fiyat olarak Ford 2000 TL daha pahalı ama çok önemli bir miktar değil. Seval Dedeoğlu

Sayın Seval Dedeoğlu,

2011 model Astra Classic III 1.3 CDTi’de 4000 d/d’de 90 HP güç ve 1750 ile 2500 d/d aralığında ise 200 Nm tork üreten bir motor görev yapmaktadır. Fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 4.9 litre olan aracın 0-100 km/h hızlanması ise 13.7 saniyede gerçekleşmektedir. 1280 kg’lık boş ağırlığa göre hızlanma iyi, sürüşte güven hissi pozitif, performans 1.3 litrelik motor için başarılı, yakıt tüketimi makul, sunduğu konfor başarılı, genel olarak işçilik tatmin edici, 6 ileri kademeli şanzımanı ve 1.3 litre motor hacminden dolayı düşük motorlu taşıt vergisi (MTV) aracın avantajlarından sayılabilir. Ayrıca standart donanım ile gelen elektrikli ön ve arka camlar, elektrik kumandalı – ısıtmalı yan aynalar, elektronik kontrolü klima, hız sabitleyici (cruise control), yağmur sensörü, park sensörü, ışığa duyarlı otomatik kararan iç dikiz aynası, ışığa duyarlı otomatik yanan farlar vb. gibi özellikler sürüş konforunu arttuıran özelliklerden bazıları… Bunlara karşılık araç; İlk harekette bir miktar atalete sahip olması, sert vites geçişleri, ESP’nin sadece easytronic şanzımanda sunulması, gürültü izolasyonu, USB girişi olmaması, eşya gözü gibi dezavantajlara sahiptir. 2011 model Astra Classic III 1.3 CDTi genel olarak fiyat, performans, kalite ve donanım açısından iyi bir seçenektir.

Bu açıklamalardan sonra gelelim Ford Focus 1.6 TDCi’ye.

Ford Focus 1.6 TDCI modellerde hem 90 hem de 109 PS güçlük motorlar kullanılmaktadır.  Siz aracın motor uzantısını belirtmemişsiniz. 3 donanım paketine sahip olan Focus’ta en üst donanım paketi Titanyum’dur ancak Titanyum’da X paketi de bulunmaktadır. 2011 model 109 PS’lik Ford Focus 1.6 TDCi’de 4000 d/d’de 109 HP güç ve 1750 d/d’de 240 Nm tork üreten bir motor görev yapmaktadır. Fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 4.5 litre olan aracın 0-100 km/h hızlanması 11 saniyede gerçekleşebilmektedir. Aynı aracın 90 PS’lik versiyonunda ise 4000 d/d’de 90 PS güç ve 1750 d/d’de 215 Nm tork üreten bir güç ünitesi görev yapmaktadır. Araç 0-100 km/h hızlanmasını 12.7 saniyede tamamlayabiliyor. Fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 4.5 litre olan Focus’un her iki modeli de 5 ileri manüel şanzımanla kombine edilmiştir. Titanyum donanım paketinde; hız kontrol sistemi, “Ford Power” anahtarsız çalıştırma sistemi, çift bölgeli iklim kontrollü otomatik klima, otomatik kararan iç dikiz aynası, direksiyondan kumandalı Sony radyo/CD/MP3 çalar, 230 V güç çıkışı, spor koltuklar, yağmur sensörü vb. gibi özellikler kullanım konforu sunmaktadır. Ancak arka park sensörlerinin, ESP ve TCS’nin opsiyon olarak sunulması bir dezavantaj. Sorunuzda belirttiğiniz ücrete bu sistemlerin dahil olup olmadığından emin olunuz. Kabindeki iyileştirmeler, geniş bagaj hacmi, düşük yakıt tüketimi, iyi sürüş özellikleri ve dinamikleri aracın pozitif özelliklerindendir.

Bu özellikler doğrultusunda genel olarak; tork, hızlanma, yakıt tüketimi ve yol tutuşu gibi konularda Focus rakibini geride bırakırken; Astra ise düşük MTV vergisi, 6 kademeli şanzımanı ve alacak olduğunuz donanım paketindeki hız kontrol sisteminin olması gibi farklıkları bulundurmaktadır. Benim size tavsiyem burada yazdığım açıklamalar doğrultusunda her iki araçla da mümkünse aynı koşullarda değişik yol ve yük kademelerinde bir sürüş gerçekleştirmenizdir. Çünkü bu durumda hem her iki aracı çapraz yaklaşımla değerlendirme şansınız olacak hem de yazdıklarımızla beklentilerinizin cevabını daha ayrıntılarıyla bulmuş olacaksınız. Hayırlı olsun ve hayır getirsin.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Seval DEDEOĞLU dedi ki:

    Cevabınız için çok teşekkürler.Gerçekten ayrıntısıyla anlatmışsınız. Şimdi test sürüşü yapıp; aradaki fiyat farkını tam olarak öğrenip bir karar vermek kalıyor geriye…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir