Fiorino 1.3 multijet 75 HP için güç artırımını tavsiye eder misiniz?


Aracım comformatic vites. Genelde memnunum. Ama kalkışlarda ve sollamalarda zayıf kalıyor.Yazılımla 90 bg’e yükseltilebiliyormuş… Fren, yol tutuş, ABS, ASR, mükemmel  çalışıyor… Tavsiye önerileriniz nelerdir… İyi çalışmalar, Hasan Köseoğlu
Sayın Hasan Köseoğlu,
1.3 litrelik Multijet dizel motorlu Fiorino; 4000 d/d 75 HP güç ve 1750 d/d’en başlayarak 190 Nm tork üretmektedir. Bu motor biraz zayıf kalıyor ama ticari faaliyetler için yüksek tork değeriyle beklentileri de boşa çıkarmayacak yeterlilikte. “Comformatic” şanzıman; hem manuel hem de otomatik olarak kullanılabilen bir şanzıman. Bu tür şanzımanların genel problemi tepki süreleri ve şanzımanda vites değişimlerindeki senkronizasyon sorunları. Manuel modda çok daha başarılı olan bu sistem otomatik modda çalışma karakteriyle sürücüsünü zaman zaman zorda bırakabiliyor.
Araçların size sunulan orijinal hali aracın en ideal halidir. Bu ideal hal aracın tasarımında gözetilen; konfor, çevre, ekonomiklik, kalite, aktif emniyet, dizayn ve pasif emniyet gibi faktörlerle sağlanır. Modifiyelerde, chiptuningte ve arabeyin uygulamalarında tüm bu parametrelerin göz önüne alınması imkânsız derecede zordur. Ondan dolayı ben genel olarak ekstra performans arttırmaya yönelik uygulamalarını tavsiye etmiyorum. Çünkü bu tür uygulamalar motor ve aktarma organlarındaki yapı parçalarının yapısal olarak zorlanmasına yol açmaktadır. Ancak ben illada yaptıracağım derseniz motordaki mevcut güç ve tork değerlerindeki artışların yaklaşık %8 ile %15 arasında tutulmasının mantıklı olacağı kanaatindeyim. Çünkü bu aralıktaki güç ile tork artışları mevcut yapı parçaları ve güç aktarma organları tarafından tölarize edilebilir diye düşünüyorum. Motorda yapılan bir modifikasyondan sonra artan güç ve tork değerlerine göre aracın diğer aksamlarından bazılarında da tadilat projesi (örneğin fren sistemi) gerekebilmektedir. Ayrıca araç üreticileri bu tip uygulamaların garantinin iptaline sebep olduğunu ilgili aracın kullanıcı el kitaplarında belirtmektedirler.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir