Fabrikasyon bir araçta boya kalınlığındaki ölçüm farklılıkları nasıl yorumlanmalıdır?

Boya kalınlık ölçüm probuyla yapılan ölçümlerde, bazı durumlarda bir parça veya aynı parçanın farklı bölgelerinde değişik boya kalınlıkları tespit edilebilir. Bu durumun sebebi; tüm otomobil üreticilerinin standartları arasında bulunan ve boya hataları tamir prosedürü olarak bilinen uygulamalarda, aracın boya işlemi uygulandıktan sonra yapılan son kontrolünde; eğer herhangi bir şekilde bölgesel veya genel bir boya problemiyle karşılaşılırsa kusurlu olan bölge, lokal veya genel boyama ile tamir edilebilir. Uygulama ile lokal (parçanın kısmen boyanması) boyama işlemi yapıldığında boya kalınlık ölçülerinde genel bir değişiklik olacaktır, aynı şekilde parça komple boyanırsa diğer yan parçalarına göre boya kalınlık ölçüsü fark edecektir.

Araçlarda tavan yan kenarlarında ve sütun bölgelerinde diğer bölgelere nispeten daha yüksek boya kalınlıkları gözlemlenebilir. Bunun sebebi bu bölgelerde yatay ve dikey eksende çalışan boya robotlarının kesişmesi ve toplanan boya partikül miktarının bu sebeple artmasıdır.

Üretim teknik ve standartlarına uygun olarak yapılan bu onarımlar herhangi bir boya kusuru olarak kabul edilmemelidir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Dorukhan Hancı dedi ki:

    Bunu bilmeyenler için güzel bir içerik olmuş. Elinize sağlık

  2. Dorukhan Hancı dedi ki:

    Bunu bilmeyenler için güzel bir içerik olmuş. Elinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir