“Esnek Yakıtlı Araçlar” hakkında bilgi verebilir misiniz?

Esnek yakıtlı araçlar (flexi-fuel vehicles, flexible fuel vehicles FFV’s) tabirini bugünlerde sık sık duymaktayız. Bu tabir en genel anlamıyla sadece petrol bazlı yakıt kullanmayan araçlar için kullanılan bir isimlendirme. Mısır ya da şeker kamışının damıtılması sonucu elde edilen etanol bir çeşit esnek yakıt uygulamasıdır. Bildiğimiz kurşunsuz benzine %85’e varan oranlarda karıştırılarak elde dilen etanol de en az kurşunsuz benzin kadar kaliteli ve daha temiz bir yanma sağlar. Etanolün dışında alkol bazlı metanol gelmektedir. Karışım oranları; E85, E10 ve M85 vs olabilmektedir.
Kısaca esnek yakıtlı araçlar, benzinle değişik oranlarda karıştırılan bioethanolü (gasohol) kullanabilen araçlardır. Honda gibi bazı firmalar FFV’lerin satışına yönelik olarak, bu günlerde bio-etanolün oldukça popüler olduğu Brezilya'da çalışmalar yürütmektedir.
Konu İle İlgili Tanımlar:
Esnek Yakıtlı Araç: Orijinal adlandırmalarıyla, flexible-fuel vehicle (FFV), dual-fuel vehicle ya da flex-fuel olarak isimlendirilir. İki yakıt kaynağı arasında bir alternatif sunabilen araçlardır. Bu araçta benzinle değişik oranlarda karıştırılan biyoethanol (gasohol) kullanılabilmektedir.
E85: Özel olarak dizayn edilmiş benzinle ya da % 85’e kadar etanol (E85) ile karıştırılmış olan esnek yakıtlı araçlarda kullanıldığı bir yakıttır.
E10: % 10 etanol ve % 90 benzin karışımına denir.
M85: Özel olarak dizayn edilmiş benzinle ya da % 85’e kadar metanol (M85) ile karıştırılmış olan esnek yakıtlı araçlarda  kullanılan bir yakıttır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir