Emme havası sıcaklık sensörünün kontrolü ve devre yapısı

Voltmetre kullanırken, kontak anahtarını açın ve terminaldeki voltajı ölçün ve daha sonra belirtilen değer ile karşılaştırın. NTC termistör tipi kullanıldığında yüksek sıcaklık çıkış voltajını düşürür. Ayrıca, konnektörü sökün ve kablo demeti tarafında 5 V besleme voltajının normal olarak bulunup bulunmadığını kontrol edin. Bununla birlikte besleme şasi hattındaki kısa devre ve açık devreyi kontrol edin.
Arıza tespiti:
Emiş havası sıcaklık sensöründe arıza tespit işlemi için sıcaklık değişimine bağlı direnç değeri ve çıkış voltajı değişimi arıza teşhis için kullanılır. Soket bağlantısı, kısa ve açık devre ayrıca kontrol edilir. Ayrı bir parçanın kontrolü için, sıcaklık değişimine bağlı direnç değeri ve çıkış voltajının ölçümü için sıcak hava üreten (ör. saç kurutucu vb.) benzer bir cihaz kullanın. Daha sonra sıcaklık değişimi ile direnç değeri değişmiyorsa, sensör arızası vardır. Sensörü değiştirin.
Arıza belirtisi:
Ateşleme zamanlaması düzeltmesi mümkün olamayabilir ve motorda vuruntu oluşur.
Sürüş esnasında hızlanma zayıftır.
Yakıt tüketimi yüksektir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

1 Cevap

  1. İrfan dedi ki:

    Methaba Usta
    Aracım 2008 1.5 dci symbol. Havalar soğuyunca ilk çalıştırmada motor 1000 devirle başlıyor 5-6 sn sonra içeriden duyulan tuhaf bir sesle beraber rölanti dalgalanıyor 30-40 sn sonra stop edip tekrar çalıştırdığımda devir normal seviyeye düşüyor ses ve dalgalanma olmuyor. Stop edip tekrar çalıştırmazsam bu ses ve dalgalanma yol boyunca devam ediyor. Dalgalanma hava ne kadar soğuksa o kadar fazla oluyor yani ibre hava çok soğuksa fazla oynuyor. Üç farklı yerde bilgisayara bağlattım hata kodu yok. Enjektör geri dönüşleri iyi denildi pompa basınç değerleri stabil. Hava soğuk olmadığı günlerde problem oluşmuyor. Hava soğuksa ve çok soğuksa 1-2 saat sonraki çalıştırmalarda da bu durum tekrarlıyor hatta bir keresinde bilgisayara bağladığımızda o gün hava biraz soğuktu ve dalgalanma oldu usta hata vermiyor dedi. Benim aracımda egr ve maf sensörü fabrika çıkışlı yok maf yerine IAT sensörü takılmış bu soket hava soğuk ve sıcaklığına göre enjektörlerin çalışmasını sağlıyormuş. Bozulursa hata kodu oluşurmuş kirli yada eskimeye bağlı deformasyonda hata kodu oluşmaz fakat tam okumadığı için motorun düzgün çalışmasına sebep olurmuş acaba aracımdaki IAT sensörü deformasyona uğradığından mı kaynaklanıyor bu sorun çünkü gittiğim ustalar bir çözüm bulamıyor. Hepsine de sordum enjektörler soğuk havada arızaya geçer mi? Bişey diyemediler. Gerçi bazı ustalara göre sensörler motora süs olarak takılmış parçalar. Araçta geç çalışma çalıştırırken silkeleme olmadığından enjektör kaynaklı değil de hava sıcaklığına bağlı enjektörlerin çalışmasını sağlayan bir sensör kaynaklı bir sorun mu diye düşünmeye başladım ve internetteki araştırmalarımda karşıma IAT sensörü çıktı. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir