Emisyon düzenlemeleri

Motorlu taşıtların atmosfere saldıkları azot oksitler asit yağmurlarına neden olmasından dolayı çevre için en ciddi sorunlardan biridir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ilk adım 1993 yılında Euro 1 standardının yürürlüğe girmesi ile atılmıştır. Bugün ise Avrupalı ticari araç üreticileri, taşıtlarını Ekim 2008’de yürürlüğe giren Euro 5 normlarına uygun üretmek zorundadırlar. Güncel normlara ulaşmada motor üreticilerinin imdadına elektronik ve bilişim teknolojisi yetişmiştir. Yanma ve püskürtme süreçlerindeki iyileştirmeler ve bu süreçlerde artan kontrol, yakıt tasarrufu ile birlikte daha yüksek güce ve torka sahip motorların üretilmesine de imkan sağlamıştır.
Egzoz emisyonlarını daha fazla azaltabilmek için her geçen gün daha kapsamlı ve bu yüzden daha pahalı çalışmalar yapılmaktadır. Amerika’daki taşıt üreticileri, 2007 yılından itibaren geçerli olan EPA 7 standartlarını karşılayabilmek için çoğu sistemlerinde “EGR”yi kullanmaktadır. Bu arada Avrupa’da ise Euro 5 standartlarını karşılamak için SCR teknolojisi oldukça yaygın durumdadır. 
Bu süreçte küreselleşme hızının artması, farklı ülkelerin, kıtaların veya siyasal birliklerin farklı normlarına uymak için üreticileri daha fazla çalışmaya zorlamıştır. Bu standartların oluşumunda Asya’da daha yaygın olan şehir ve dağıtım trafiği temel alınmaktadır. Ölçümler, yavaş seyreden ve sık dur kalk yapan araçlara göre belirlenmektedir. Buna karşılık Amerika’da daha çok otoban kullanımı göz önünde bulundurulmaktadır. Avrupa’daki ölçüm ise bu iki kıtada yapılan ölçümlerin arasında yer almaktadır. Bütün motorlu taşıt üreticileri Amerika ve Avrupa’da aynı şartların yer almasını istemektedirler. Türkiye’de ise normlar Avrupa’daki gelişmelere göre düzenlemektedir.
Kaynak: Alaattin Osman Emiroğlu ve Osman Eldoğan’ın “Fakir Yanmalı Benzin Motoru Ve Dizel Motorlarında Oksijen Fazlalığında Azotoksitlerin Hidrokarbonla Seçici Katalitik İndirgenmesi (HC-SCR)” (10. Uluslararası Yanma Sempozyumu, Sakarya, 9-10 Ekim 2008) konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir