Elektronik kontrollü direksiyon sistemleri

Hidrolik pompayı tamamen devre dışı bırakarak, yerine elektronik kontrollü bir servo motorun kullanılması esasına dayalı bu sistem araç yön kontrolü için gerekli bilgileri algılayarak direksiyon sisteminin çalışmasını optimize edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu amaçla bir kontrol sistemi oluşturulmuştur. Sistemde giriş bilgilerini toplamak üzere; sürücünün direksiyona uyguladığı kuvveti, direksiyon simidi açısını, taşıt hızını ölçen sensörler kullanılmaktadır. Sensör sayısı sistemin diğer sistemlerle bütünleşik çalışmasına göre artabilmekte ya da aynı sensörler diğer mekanizmalar için de veri sağlayabilmektedirler. ECU ve hareket sağlayıcı eleman olarak bir daimi mıknatıslı, fırçasız, küçük boyutlu, düşük rotor ataletli bir DC motoru kullanılmaktadır.
Sistemin giriş bilgisi olarak sürücünün yardımcı elektrik motoru ünitesine bağlı direksiyon miline uyguladığı tork miktarı ve direksiyon pozisyonu sensörler tarafından algılanır. Bu iki giriş bilgisiyle beraber taşıt hızı gibi diğer sistem değişkenleri ve girdiler sürekli olarak elektronik kontrol ünitesine yollanır. ECU, gelen bu verileri kontrol algoritmalarını kullanarak değerlendirir ve elektrik motorunun torkunu sürücü kuvveti, direksiyon açısı, taşıt hızına bağlı olarak belirleyen çıkış sinyalini üretir. Sistemde zamanlama ve DC motor tahrik akımı ile motor hız ve yönünü kontrol eden geri besleme sensörleri kullanılmıştır. EPS sistemi elektrikle çalışır ve elektrik ihtiyacı motor çalışırken araç elektrik sisteminden, motor çalışmaz iken ise bataryadan karşılanır.
Sistem rölantide 0,5 amperden daha az, ortalama devirlerde ise 1-2 amper arasında akım ile çalışır. EPS ile park manevralarında hafifleyen direksiyon, düz yolda yüksek hızlarda sertleşerek güvenliği arttırır. Sürücünün direksiyon simidine uygulayacağı örneğin 6 Nm’lik bir kuvvet hareketsiz bir araçta tekerleklere 45 Nm, maksimum hızda ise 12 Nm olarak aktarılmaktadır. EPS sistemlerinin son uygulamaları direksiyon serbest bırakıldığında da çok üstün bir düzeltme yeteneğine sahiptir. Sistemin bir başka üstünlüğü yüksek hızlarda şasi kuvvetlerinin yönlendirme hareketine karşı oluşturduğu salınım merkezleme olur.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Aktarma Organları Elektronik Kontrol Sistemleri, Ders Notları, 2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir