Elektronik kontrollü direksiyon sistemi üstünlükleri

Hidrolik pompa, hidrolik sıvısı, hortumlar ve kayış-kasnak gibi sistem, malzeme veya elemanlara olan ihtiyaç ortadan kalkar.
Daha az yer tuttuğu için motor kabininde daha geniş kullanılabilir hacim kalır.
Atık yağ, hortum veya diğer malzemeler olmadığından daha çevre dostudur.
Parazit enerji kayıpları bertaraf edildiğinden az da olsa yakıt tasarrufu sağlar.
Sürücünün direksiyon hissinin her kullanma şartında aynı kalmasını sağlar.
Yönlendirmede olduğu gibi düzeltme hareketinde de üstün bir performans ortaya koyar.
Motorun çalışmasından bağımsız, tamamen elektrik tahrikli olduğundan motorun durması durumunda kontrol riski olmaz.
Araç ısınıncaya kadar hidrolik yağının viskozitesinin yüksekliğinden doğan yönlendirme güçlüğü sorunu yoktur.
Sistem yönlendirme olmadığı sürece çalışmadığından (“bekle” modundadır) gereksiz enerji israfı yoktur.
Daha az güç sarf ettiğinden ivmelenmeye az da olsa katkıda bulunur.
Bakım ve ayarı konvansiyonel sistemle kıyaslanmayacak kadar kısadır. Aracın kullanım tarzına göre agresif, sportif, yumuşak ve lüks gibi  farklı modlara göre ayarlanma esnekliği vardır
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Aktarma Organları Elektronik Kontrol Sistemleri, Ders Notları, 2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir