Elektrolit seviyesi ve özgül ağırlık göstergesi

Az bakım gerektiren aküler, elektrolit seviyesinin ve özgül ağırlığının kolayca kontrolünü sağlaya­cak bir göstergeyle donatılmışlardır. Gösterge, farklı renklerde, farklı yoğunluklara sahip iki şamandıra içerir. Akü haznesinin üst kıs­mında bulunur ve alt ucu elektrolit içine daldı­rılmıştır. Mavi şamandıra için özgül ağırlık 1,150 ve kırmızı şamandıra içinse 1,0’ın altındadır.
Önemli uyarı: Gösterge yalnızca elektrolit özgül ağırlığının 1,150 veya üzerinde olduğunu verebilir fakat kesin özgül ağırlığı veremez. 1,150 oranında elektrolit özgül ağırlığı, bir akünün kapasitesinin %50’sini gösterir. Daha doğru bir oku­ma için hidrometre kullanılmalıdır. Az bakım gerektiren bir akü doldurulduktan (şarj edildikten) sonra, bir hidrometreyle elektrolit özgül ağırlığı ölçerek tamamen do­lup dolmadığını kontrol edin. Hiç bir zaman şarj durumuna yalnızca göstergeye bakarak karar vermeyin.
Eğer akünün iç direnci büyükse (yani yükle­me testinde büyük bir voltaj düşmesi varsa) yoğunluk normal olsa bile akü değiştirilmelidir.
Kaynak: Toyota Eğitim Kitabı “Elektriğin Temelleri” Bölüm 14 ve Step 2 kitabından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir