Elektrik motorlu direksiyon sistemi (EPS- Electric Power Steering) nedir ve nasıl çalıșır?

Elektrik motorlu direksiyon sisteminde, bir sensör sürücünün direksiyon hareketlerini kaydeder ve direksiyon kolonu ya da direksiyon kremayeri üzerindeki bir elektro motoru elektronik olarak kumanda eder. Böylece, sürücünün direksiyon hareketini destekleyecek koşullara yetecek bir tork oluşur. Bosch böylelikle yolcu kabini ve motor kabini uygulamasına olanak tanır. Halen üretimde olan asenkron motor serisine ek olarak, Bosch gelecekte fırçasız Daimi Mıknatıslı Motor (PSM) serisini de, entegre kumanda ve ayar elektroniği dahil ve hariç olmak üzere sunacak. Bu motorlar, 10,4 kN (ASM)ye varan, gelecekte ise 13 kN (PSM)ye kadar çıkabilecek kremayer kuvvetlerine sahip elektromekanik direksiyon sistemleriyle kullanılabilecek. Yararlanılan prensip sayesinde, asenkron motorlarda (ASM) kilitlenme momenti yok. Tork titreşimi en düşük düzeyde ve yüksek güvenlik standartlarına sahip. Dolayısıyla bu motorlar, EPS motorlara ilişkin yüksek beklentileri karşılıyor. PSM serisi daha fazla verim, daha küçük hacim gereksinimi ve daha düşük ağırlık özelliklerini sunuyor. Dolayısıyla, bu motorlar tüketim ve emisyonların azalmasına ek bir katkıda bulunuyor [1].
EPS nedir?
EPS (Electric Power Steering) günümüzde birçok otomobilde görev yapan elektrikli direksiyon sisteminin kısaltılmasıdır. Elektrik motorundan gelen güçle direksiyonun daha hafif olmasını sağlayan bu sistem, özellikle şehir içinde kullanım kolaylığı ve konforu sağlar. Bu sistemden önce araçlarda yaygın olarak hidrolik direksiyon sistemleri kullanılmaktaydı. Aracın alternatörinden gelen güçle çalışan bu sistemlerde, bir miktar yakıt tasarrufu da sağlamaktadır.
Kaynak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_driver-assistance_systems

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir