Egzoz sistemi modifiyesi

Egzoz sistemi modifiyesinin mantığı motorun egzoz supaplarından çıkan artık gazların dışarıya daha kolay atılmasını ve pistonların artık egzoz gazlarını egzoz borularından ve susturuculardan dışarıya atmak için uyguladıkları direncin azaltılmasını sağlamaktır. Standart egzoz susturucuları, adından da belli olacağı üzere motorun, egzoza yansıyan seslerini azaltmak için yapılmışlardır. Ama bu susturma işlemi sırasında da egzoz gazlarının çıkışını zorlaştırırlar ve bu da motorun performansında bir miktar düşmeye neden olur. Modifiyeciler bu duruma çözüm olarak, performans tipi egzoz susturucuları üretmişlerdir. Bu susturucular egzoz sesini fazla kesmezler, gaza bastığınızda egzozunuz daha gürültülü olur ama aynı şekilde motordan çıkan gazın da dışarıya kolay bir şekilde atılmasını sağlarlar.
Peki bu nasıl uygulanır? Genellikle bir egzoz sistemi üzerinde iki tane susturucu ve enjeksiyonlu araçlarda bir de katalitik konvektör bulunur. Bu iki susturucu, orta susturucu ve arka susturucu olarak adlandırılırlar. Bir egzoz modifiyesinde, öncelikle arka susturucu değiştirilmelidir. Arka susturucuyu değiştirmek, orta susturucuya nazaran daha yüksek performans artışı sağlarlar. Aslında en iyi performans için komple bir egzoz sistemi uygulaması yapmak gerekir. Bu uygulama, orta ve arka susturucuların, performans tipi susturucularla değiştirilmesi, egzoz borularının daha geniş borularla değiştirilmesi ve katalitik konvektörün performans tipi katalitik konvektörlerle değiştirilmesinden oluşmaktadır. Olayın en sonunda ise egzoz manifoldu sisteminin değiştirilmesi vardır. Fakat bu olayın maliyeti diğerlerine göre daha yüksek olduğu için genelde nihai olarak uygulanır.
 

Modifiye edilmiş egzoz sisteminin motor performansını etkileme konusuna da kısaca değinelim. Performans, farklı devirlerde farklı değişiklikler gösterir. Motor gücünde, yüksek devirlerde fark edilir bir artış yaşanmasına rağmen, düşük devirlerde de bir miktar güç düşüşü görülebilir. Yani egzoz modifiye sistemi ancak aracınızı devirli olarak kullanırsanız mantıklı olur. Aksi takdirde, şehiriçi veya sakin kullanımlarda beklenen etki görülemeyebilir. Bir diğer konu da aracın devirli kullanılmasının yakıt tüketimini körükleyeceğidir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir