Egzoz Gazı Resirkülasyonu ve alev sıcaklığı

İçten yanmalı motorlarda Egzoz Gazı Resirkülasyonu (EGR) yakıt tüketiminde artış olmaksızın NOx
emisyonunu azaltmada etkili bir yöntemdir. Yanmada EGR’nin amacı yanma işlemine katılmayan bir
ilave termal kütle olarak hareket eden bir inert gaz tarafından yanma havasını seyreltmektir. Sonuç olarak alev sıcaklığı düşer ve egzoz gazı içersindeki NOx konsantrasyonu azalır. Çünkü alev sıcaklığı emme manifoldu dolgu sıcaklığının bir fonksiyonudur. Ayrıca resirküle edilen egzoz gazı, emme manifoldu dolgusu ile karışmadan önce soğutulursa NOx miktarı azaltılabilir. 
EGR oranını belirlemek için kelebek valfin açık kalma derecesi EGR’nin kapalı döngü kontrolünü sağlayabilen bir pozisyon sensörü ile belirlenebilir. Her ne kadar kelebek valf pozisyonu doğru bir şekilde tespit edilse de gerçek EGR akış debisi, gaz sıcaklığı, basınç değişimi, emme ve egzoz valfi kısıtlaması veya EGR valfinin kirliliği gibi faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle gerçek EGR oranının belirlenmesi için sıcaklık sensörü, kütlesel debi ölçer ve/veya resirkülasyon sonrası kalan egzoz gazı basınç sensörü gibi sensörlerin kullanımı üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir