EDL (Elektronik Diferansiyel Kilitleme) nasıl çalışır?

Şayet hızlanma esnasında ABS/EDL kumanda ünitesi hız sensörlerinden gelen bir sinyal ile tekerleğin patinaj yaptığını algılarsa ünite EDL fonksiyonunu derhal devreye sokar. Arka tekerlek fren devresinin giriş valflerine onların kapanmasına sebep olan bir gerilim gönderilir.

Bu işlem EDL’nin devrede olduğu zaman arka tekerleklerin fren yapmasına mani olmak için gereklidir. Basınç sınırlıyıcılı kilitleme valfine bir gerilim gönderilir ve o da kapatılır. Hidrolik pompası devreye sokulur ve fren merkezinde aldığı fren hidroliğini patinaj yapan tekerleğin frenlerine gönderir. Patinaj yapan tekerleğe fren yaptırılır. Patinaj yapan tekerleğin fren devresindeki kilitleme valfi kapalı olduğundan fren hidroliğinin ana merkeze geri dönmesi engellenmiş olur. Basınç sınırlıyıcısı hidrolik pompası tarafından üretilen frenleme basıncını sınırlama fonksiyonuna sahiptir.

Şayet hız sensörlerinden gelen bir sinyal ile ABS/EDL kontrol ünitesi bir tekerleğin hızlanmasının azalmakta olduğunu algılarsa basıncın daha fazla artmasına mani olmak için hidrolik pompası devreden çıkartılır. Giriş valfine onun kapanmasına sebep olan bir gerilim verilir çıkış valfi gerilimsiz kalır böylece kapanır.

Patinaj yapan tekerleğin fren yapması devam ettirilir.

Şayet hızlanma esnasında hız sensörlerinden gelen sinyallerden ABS/EDL kontrol ünitesi hareket eden tekerleklerden hiçbirinin patinaj yapmadığını algılarsa bu durumda geçiş valfi onun açılmasına sebep olan “gerilimsiz”duruma getirilir.

Kilitlenme valfi açılır böylece merkeze giden basınç üretilir EDL fonksiyonu sona erdirilir.

EDL hakkında bazı hususlar:

  • Bir mekanik kilitlemenin aksine başka mekanik parçalara ihtiyaç yoktur.
  • ABS sistemine ait valflere ilaveten ABS/EDL sistemi ön tekerlek fren devrelerindeki hidrolik değiştirme (geçiş) valflerinin yanında ilave selonoid valfe sahiptir (basınç sınırlıyıcı kilitleme valfi).
  • Fren yaparken fren basıncı fren merkezi tarafından üretilir. Manuel basınç üretimi esnasında hidrolik geçiş valfi kapanır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir