Dizel motor ve karakteristiği

Dizel motorlarda içeri giren havanın miktar benzinli motorlarda olduğu gibi gaz kelebeği kullanılarak ayarlanmaz. Dizel motorda tam açık bir emme borusundan fazla miktarda havanın motora girmesine olanak verilir. Dizelde yakıt ve hava yanma odası veya ön yanma odasında  karışır. Silindirin içindeki sıcak hava içine uygun ve doğru zamanda yakıtta eklenerek yakıtın tamamen yanması sağlanır. Dizel motorun çalışmasında yakıt püskürtme zamanlaması çok kritiktir.
Yakıt yanma odası veya ön yanma odasında sıkıştırılmış sıcak havanın içine püskürtülmelidir. Dizel motor çalışmasında yakıt  kalitesi çok önemli faktördür. Hem dizel hem de benzinli motor yakıtları ham yağdan imal edilirler. Aynı ham maddeden imal edilmelerine karşın her birinin karakteristikleri ve farkları vardır. Bu farklar:
· akıcılıkları
· uçuculuğu
· jelleşme noktası
· setan (dizel)  ya da oktan (benzin) sayısı
· özgül ağırlıkları gibi.
Özetlemek gerekirse; benzinli ve dizel motorlar temel olarak çok benzer parçalardan oluşmasına rağmen yakıt/hava besleme sistemi ve yanma karakteristikleri çok farklıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir