Direk Enjeksiyon İçin: LDİ LPG Sistemi

Akaryakıt fiyatlarının her geçen gün artmasıyla hem otomobil üreticilerinin hem de kullanıcıların tasarruf arayışları son yıllarda hız kazandı. Günümüzde en yaygın kullanılan çözüm ise LPG otogaz dönüşüm sistemleri. Hybrid veya tam elektrikli otomobillerin satış fiyatının çok yüksek olması ve elektrikli menzillerinin henüz düşük seviyelerde olması bu tip otomobillerin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel. Dizel otomobillerin ise benzinli versiyonlarına göre büyük fiyat farkları ile satılması ve LPG sisteminin mevcutta sahip olunan herhangi bir benzinli otomobilde kullanılabilir olması tüketicileri LPG dönüşümüne iten etkenlerden bazıları. Günümüzde lüks otomobil kullanıcıları bile LPG sistemini tercih ediyor.

LPG dönüşüm sistemleri ilk olarak karbüratörlü otomobillere uygulandığında her şey son derece basitti. Karbüratör zaten görevi gereği benzini buharlaştırarak kullandığından LPG için de son derece kullanışlıydı. Daha sonra enjeksiyonlu otomobiller için sıralı sistemler kullanılmaya başlandı. Sıralı sistemde motorun emme manifolduna delik açılarak LPG enjektörleri yerleştiriliyordu. Motorun orijinal ECU’su kopyalanarak aracın mevcut enjeksiyon haritası LPG sistemi için de kullanıldığı için performans kaybının önüne geçildiği gibi aracın işletim sistemi kandırıldığı için arıza durumuna geçmesi de önlenmiş oluyordu. Ancak piyasada hızla yaygınlaşan direkt enjeksiyonlu otomobillere LPG sistemi uygulamasında zorluklar yaşanıyordu. GDI, FSI, TSI, TFSI, Ecoboost gibi direkt enjeksiyonlu motorlara uygun LPG sistemi olmadığı için bu motorlar tüm pozitif özelliklerine rağmen tercih sebebi olmaktan çıkabiliyordu.

Direkt enjeksiyonlu bir motora LPG uygulamak için geliştirilen ilk sistemlerde; benzin enjektörleri silindirin içerisine direkt olarak benzin püskürttüğü için benzinin kullanımı tam olarak durdurulmamıştı. Emme manifolduna sıralı sistemdeki gibi delik açılarak LPG enjektörleri monte ediliyordu. Direkt enjeksiyon mantığına ters olarak, piston emme durumunda sadece hava değil, LPG ile karışık hava alıyordu. Sıkıştırma zamanı sonunda ise üzerine benzin enjekte edilerek buji ateşleniyor ve bu sayede yanma sağlanıyordu. Bu sistemde 30% benzin, 70% LPG kullanımı söz konusu olduğundan tasarruf potansiyeli de yüksek değildi. Fakat şu anda direkt enjeksiyonlu araçlar için kullanılan farklı bir LPG dönüşüm sistemi var.

BRC‘nin geliştirdiği LDI (LPG Direct Injection) sistemi, direkt enjeksiyonlu motorlarda silindir içerisine hâlihazırda yerleştirilmiş olan benzin enjektörlerini kullanıyor. Bu enjektörlere LPG sıvı olarak geliyor ve zamanı geldiğinde direkt silindir içerisine püskürtülüyor. Bu sistemde benzin kullanımı hiç söz konusu olmadığı için tasarruf potansiyeli eski sistemlere nazaran çok daha yüksek. Artık direkt enjeksiyonlu motorlarda da rahatlıkla kullanılabilen bir LPG sistemi var!

LDI Sistem Şeması

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir