Dinamik sürüş koltuğu hangi özelliklere sahiptir?

Konforun yanı sıra güvenlikte de etkin rol oynayan koltuklar, bu nedenle araştırma ve geliştirme çalışmalarında üzerinde sıklıkla durulan taşıt yapı parçalarıdır. Firmalar koltuklarını geliştirirken yeni materyaller kullanmaya veya sağlamlığını artıracak eklemeler yapmaya çalışmaktadırlar.
Hava keseleri üzerine oturan kişinin ağırlığına göre şişerek daha uygun bir sertliğe ve şekle sahip bir koltuk dizaynı günümüzde mümkün. Ayarlanabilen bel desteği sayesinde sürücünün ya da yolcunun boyunun ne olduğunun önemi kalmıyor. Her olasılıkta tam destek sağlanmaktadır. Günümüzde artık hava kompresörleri kullanılarak sürücüye masaj yapan ve yorulmasını engelleyen koltuklar üretilmektedir. Ayrıca sürücünün sırtına masaj yapılmaktadır. Güncel koltukların bir başka güzel tarafı da, bu ayarlamaları kayıt tuşlarıyla kaydederek, sürücü değişimi olduğu taktirde uzun süren değiştirme uğraşlarından sürücüleri kurtarmalarıdır. Özel koltuklarda, omuz desteklerinin katlanarak üst vücudu daha iyi kavramaları sağlanmaktadır. Koltuk başlıkları ise birçok otomobilde aktif bir hareket kabiliyetine sahiptir.
Bosch dinamik sürüş koltuğu, koltuk pozisyon ayarları ve kullanışlı masaj işlevi gibi konfor fonksiyonlarını da sunmaktadır. Geliştirilen güç motoru ve pnömatik koltuk konfor sistemi, sürüş esnasında araç kullanıcılarına rahat ve ergonomik olarak doğru pozisyonu sağlıyor. Pnömatik olarak (basınçlı gazla) işleyen sistem, koltuğa entegre edilerek, hava ile şişirilen ve söndürülen çok sayıda hava kesesinden oluşuyor. Bosch’un geliştirdiği koltuk sistemleri, değişken bel destekli ve koltuk genişlik ayarlı basit koltuklardan, masaj fonksiyonlu veya virajlarda yanal hızlanmada yanal destek sağlayan koltuklara kadar geniş bir yelpazeye sahip. “Her yol durumuna uyum sağlayan zeki koltuk” olarak nitelendirilen koltuktaki kontrol ünitesi, mevcut sürüş hızı, savrulma oranı ve yanal ivme verilerini elektronik stabilite programının (ESP) sensör sisteminden alıyor. Pnömatik sistem bu girdilerin ışığında, sürüş durumuna göre sürekli olarak koltuk döşemesinin altına yerleştirilen hava keselerinin hacmini ayarlıyor ve bu ayarlar sayesinde sürücülerin keyifli ve rahat yolculuklar yapmasını sağlıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir