Değişken supap zamanlaması neden kullanılır?

Değişken supap zamanlaması, buji ateşlemeli otomobil motorlarında yakıt ekonomisi geliştirmek, NOx
miktarını azaltmak, maksimum güç ve torku artırmak için kullanılır. Buji ateşlemeli motorlarda VVT aktüatörünün pozisyonu silindir içine giren havanın yoğunluğuna bağlıdır. Bu nedenle silindir içine emme manifoldundan alınan havanın volümetrik verimine önemli etki sağlar. 
Değişken supap zamanlaması sitemleri, motorun kam milini elektro hidrolik mekanizma tarafından döndürmek suretiyle emme supabına müdahale eder. Kam miline uygulanan bu dönme hareketi emme havası girişindeki pompalama kayıplarını azaltır. 
Değişken supap zamanlaması ile emme supabı açık kalma süresi değiştirilerek motor yükü kontrolünde, emme supabını zamanından önce kapatılarak içeri sürülen dolgu azaltılır, böylelikle motor yükü de azaltılmış olur. Bu durumda, içeri alınan dolgu supaba gelinceye kadar atmosferik basınçta olur. Böylece manifolt ve gaz kelebeği etrafında meydana gelen basınç kayıpları azalır, pompalama kayıpları ortadan kalkar ve termik verim yükselir. Benzer şekilde emme supabının geç kapatılması ile motor yükünün kontrolünde, pompalama kayıpları azalmakta ve net iş artmaktadır.
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir