CRDI, COMAND, ELCODE, EMV, GPS, GSM, RDS ve IRS nedir?

 
CRDI (Common Rail Direct Injection): Tüm silindirlerin ortak bir bağlantıya sahip olduğu dizel enjeksiyon teknolojisi. Hassas püskürtme memeleri sayesinde dizel tüketimini azaltan, çok hassas bir dozaj mümkündür.
COMAND (Cockpit Management and Data System): Radyo, CD çalar gibi bazı araç fonksiyonları ve diğer telefon, navigasyon sistemi gibi opsiyonel donanımlar için bilgi ve hizmet santrali.
ELCODE (Electronic Code System): Araca giriş ve aracı sürme hakkını elektronik olarak kontrol eden bir sistemdir ve araçlarında hırsızlık emniyetinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
EMV (Elektromanyetik Uygunluk): Aracın elektrikli ve elektronik bileşenleri örneğin vericiler, radar sistemleri, elektrik kabloları veya telsiz telefonlar gibi parazit alanlarına karşı
korumalıdır.
GPS (Global Positioning System): Coğrafik yer belirleme sistemi. Uydu sinyalleri araçtaki bir alıcı vasıtasıyla dijital bir haritayla (örn. CD-ROM üzerinde) karşılaştırılabilir ve o an için nerede bulunulduğunu saptamak ve Navigasyon için kullanılabilir.
GSM (Global System for Mobile Communications): Cep telefonları için geçerli uluslar arası aktarım standardı. Böylelikle cep telefonunuzla yurt dışında da telefon görüşmesi yapabilirsiniz. İletim dijital olarak gerçekleşmektedir.
RDS (Radio-Data-System): UKW radyo istasyonu için dijital veri aktarma sistemi.
IRS (Araç içi koruma sistemi): Araç kilitli durumdayken biri yan camı kırdığında ve aracın içine girdiğinde bir alarmı devreye sokan hırsızlık emniyeti.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir