Çocuk koltuğunun seçimi ve güvenli kullanımı

Uygun bir bebek ya da çocuk koltuğu seçtikten sonra üreticinin monte ve kullanım için vereceği talimatları okuyup harfi harfine uygulayınız. Çocuk güvenlik koltuğu sistemi çocuğunuzun yaşına, boyuna ve kilosuna uyumlu ve ayrıca araçta güvenli ve sağlam bir şekilde monte edilmiş olmalıdır. Çocukların belli boy ve kiloya erişip aracın emniyet kemeri sistemlerini güvenlice kullanıncaya kadar işe yarayacak, tüm ebatlardaki çocuklar için değişik türlerde koltuk sistemleri bulunur.
Kaza istatistikleri, ön koltuk yerine arka koltuktaki çocuk koltuğuna yerleştirilmiş çocukların daha güvende olduklarını göstermektedir.
Çocuk koltuğu sistemlerini kullanamayacak kadar büyüyen çocuklar arka koltuğa oturmalı ve düzgün takılmış, omuz kısmı boyundan olabildiğince uzakta konumlandırılmış ve alt kısım da kalçaları sarmış halde kullanılacak emniyet kemerlerini kullanmalıdır. Kemer pozisyonunun doğru konumda olup olmadığını anlamak için zaman zaman kontrol ediniz. Eğer çocuk ön koltukta oturmak zorunda ise omuz kısmını saran kemerin çocuğun yüzünden ya da boynundan dolanmadığından emin olun. Eğer böyle bir durum varsa, emniyet kemeri çocuğun omzunda olacak şekilde çocuğu aracın merkezine doğru yakınlaştırın.
Bebeklerin ve küçük çocukların, kullanımı için onaylı koltuklarda güvenlik altına alınmamış olması, bir çarpışma anında yaralanma hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu konunun ehemmiyetini kavramamıza yardımcı olması münasebetiyle bir örnek vermek isterim. Bir çarpışma esnasında bebek tutamayacağınız kadar ağırlaşır. Örneğin, 40 km/h hızla giden bir araçta herhangi bir çarpışma anında 5,5 kg ağırlığındaki bir bebek kollarınıza 110 kg kuvvet uygulayacaktır. Bu örnek her şeyi anlatmaya yetiyor gibime geliyor…
Şimdi de büyük çocukların araçta taşınmasına gelelim… Çocuk koltuğu için çok büyük olan çocuklar, daima arka koltukta oturtulmalı ve burada bulunan emniyet kemerlerini kullanmalıdır. Kucak kemeri, kalçalara iyice oturacak şekilde, mümkün olduğu kadar gövdenin alt kısmına takılmalıdır. Büyük çocuklar (12 yaş üzeri) ön koltuğa oturtulmuşsa, çocuk mevcut kucak/emniyet kemeri ile iyice korunmuş olmalıdır ve koltuk en arka konuma getirilmelidir. 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta güvenli bir şekilde oturtulmalıdır. 12 yaş ve altındaki bir çocuğu ASLA ön koltuğa oturtmayınız. KESİNLİKLE arkaya bakan bir çocuk koltuğunu aracın ön koltuğuna yerleştirmeyiniz. Eğer omuz kemeri kısmı çocuğun boynuna veya yüzüne hafifçe değiyorsa, çocuğu aracın ortasına daha yakın koymayı deneyin. Eğer omuz kemeri hâlâ boynuna veya yüzüne değiyorsa, çocuğun tekrar çocuk koruma sistemine oturtulması gerekir.
Konu hakkında başka sorularınız olursa ya da çocuk koltuğunu uygun olarak takıp takmadığınızdan şüphe içerisindeyseniz, çocuk koltuğu üreticisine başvurun. Buna rağmen aracınıza çocuk koltuğunun montaj edilmesinde sorun yaşıyorsanız, ilgili aracın yetkili servisiyle irtibata geçiniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir