Cep telefonu otomatik şanzımanı kilitleyebilir mi?

 
Araçlarda kullanılan elektronik ekipmanlar ve sistemler, elektromanyetik uyumluluk (EMC) direktifine uygun olmak zorundadır. EMC uygunluğu almış elektronik sistemlerin kendisi bir başka elektronik sistemden etkilenmediği gibi kendisi de bir başka elektronik sistemi etkilemez. Ancak buna rağmen bazı araçların kullanıcı el kitaplarında şu tür ifadelere ve dikkat çekmelere de rastlanabilmektedir. “Araç içerisinde kullanılan cep telefonları aracın elektronik sistemini bozabilir ve bu durum aracın çalışma emniyetini ve sizin can güvenliğinizi tehlikeye sokabilir. Cep telefonları; bir dış antene bağlı değilse, yansıtmasız bir dış antene sahipse ya da yanlış monte edilmişse aracın elektronik sistemini etkileyebilir ve bu nedenle aracın çalışma emniyeti ve sizin güvenliğiniz tehlikeye girebilir”. Bu tür ifadeleri şu şekilde yorumlayabiliriz. Bilindiği üzere, radyo dalgalarıyla çalışan aygıtlar, belli bir frekans aralığında çalışmaları hedeflenerek tasarımlanmış olmalarına karşın, doğrusal olmayan etkenler nedeniyle, yakın frekanslarda dalgalar da üretiyor. Her ne kadar, bu ‘yüksek modlar’daki yayınlar görece güçsüz iseler de, bir başka aygıtın çalışma frekansı aralığına isabet ettiklerinde, o aygıtın çalışmasını etkileyebiliyorlar. Tabii, aygıt tasarımları için şart koşulan güvenlik önlemleri, bu tür olasılıkların, minimum düzeyde olmasını gerektiriyor. Fakat bazı uygulamalarda, bu düşük olasılığın gerçekleşmesi ciddi sonuçlar doğurabildiğinden, böylesi risklerin bulunduğu ortamlarda cep telefonlarının kullanılmaması ek bir güvenlik önlemi oluşturuyor.
 
Özellikle yeni nesil araçlarda oldukça bol miktarda elektrik-elektronik menşeli sistem ve ünite bulunmaktadır.  Sizin aracınızın standart donanımında da; ABS, alarm, arka far LED aydınlatma, elektrikli bel destek ayarı ve koltuk sırtlığı (sürücü tarafı), elektrikli ve arka camdan bağımsız ısıtmalı yan aynalar, diferansiyel kilidi (EDL), motor çekiş kontrolü (MSR), patinaj önleme sistemi (ASR), ESP, elektromekanik park freni, elektromekanik servo-direksiyon sistemi, hız sabitleyici, immobilizer, tam otomatik klima, lastik basınç kontrol sistemi, otomatik yanan kısa farlar, ön sis farları, önde 3 noktalı piroteknik emniyet kemerleri, ön ve arkada park mesafe sensörleri, radyo-CD çalar, sürücü ve yolcu ön, yan ve tavan hava yastıkları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, yağmur sensörü ve yol bilgisayarı gibi elektrik-elektronik menşeli ünite ve sistemler bulunmaktadır. Liste oldukça kalabalık. Şayet bir elektro-manyetik etkilenme söz konusu olacaksa bu sistemlerin kontrol modülleri için de aynı durum söz konusudur.
 
Bir başka konuda araçların elektrik ve elektronik ünite ve sistemlerinde yapılan onarımlardan kaynaklanabilecek güvenlik zaafları. Aracın korumalı kabloları üzerindeki işlemlerin usule uygun gerçekleştirilmemesi ve aracın elektrik tesisatındaki topraklamaların ve yalıtımların iyi yapılmaması EMC’ye uygun bir sistemi, cep telefonu ve benzeri elektronik cihazların etkileyebileceği bir sisteme dönüştürebilir. Cep telefonları da özellikle arama/aranma esnasında yaydıkları yüksek elektromanyetik dalgalar ile böyle bir etkiye yol açabilirler.
 
Sözün özü: Trafikte seyir halinde iken özellikle sürücülerin telefon kullanımı yol ve trafik güvenliğini tehlikeye sokabilir. Sürüş esnasında cep telefonunu kullanmayarak hem sürüş konforunu hem de seyir emniyetini arttırabilirsiniz. Sürüş esnasında cep telefonu kullanmayarak hem kendinizi hem de dışınızdaki trafiği güvenli kıldığınız için teşekkürler!
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir