Bugatti Veyron’da kullanılan W motorun V motor tasarımından farkı nedir?

Yüksek silindir sayısına sahip kompakt bir motor üretmek amacıyla V ve VR motor tasarımlarının özellikleri birleştirilerek W motor tasarımı elde edilmiştir. V motorlarda olduğu gibi silindirler iki sıraya dizilmiştir. W8 ve W12 motorlarda bu silindir sırası birbirlerine göre 72° açıyla V şeklinde sıralanmıştır. VR motorunda olduğu gibi her sıradaki silindirler 15°’lik açılarını korur. W motora önden bakıldığında silindir düzeni çift V şeklinde görülmektedir. Sol ve sağ silindir sıralarındaki V’leri birleştirdiğinizde bir W elde edebilirsiniz. “W motor” ismi buradan esinlenilerek çıkarılmıştır. Aynı motor hacminde geleneksel 8 silindirli bir V motor ile 8 silindirli W motor karşılaştırıldığında, W motor özellikle kompakt tasarımı ve küçük boyutlarıyla ön plana çıkar. 12 silindirli W motorun kompakt tasarımı geleneksel V8 motordan bile daha küçüktür.

W8 motorda atalet kuvvetinin dengelenmesi amacıyla iki adet dengeleme mili bulunur. İki mil karterde yer alır. Üst dengeleme mili dişli kayış aracılığıyla krank mili tarafından tahrik edilir. Üst dengeleme milinin ucunda yer alan bir dişli alt dengeleme milini tahrik eder. İki dengeleme mili karterin kavrama tarafındaki iki deliğe yerleştirilmiştir. Bugatti Veyron’un kalbindeki W motor 16 silindirlidir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir