Bosch’tan Elektronik Yaya Koruma (EPP) Sistemi

Bosch, yayalar ve bisikletliler için artırılmış koruma sağlayan EPP sisteminin üretimine başlıyor.

İstatistiklere göre, özellikle yayalar ve bisikletliler için cadde trafiğinde ölüm riski oldukça yüksek. 2005 yılında trafik ölümlerindeki pay Avrupa Birliği’nde yüzde 25 oranında, Kore ve Japonya’da ise bu oran yüzde 45’lere ulaşmış bulunuyor. Yayaların ve bisikletlilerin kendilerini trafik kazalarına karşı koruyabilmesi amacıyla, Bosch yeni teknolojiler geliştiriyor. Bu teknolojiler arasında, aracın ön ucunun bir çarpışmadaki etkinin çoğunu emmesini sağlayan yenilikler de yer alıyor.

Avrupa Birliği, konuya ilişkin olarak “eSafety”(eGüvenlik) programını 2010 yılı itibariyle AB ülkelerindeki trafik kazalarını yarıya indirme amacıyla hayata geçiriyor. Bu kapsamda, Avrupa-NCAP çarpışma testi de yayaları korumak için etkili teknikler arasında yer alıyor. Japonya ve Kore’de ise yasa koyucular da benzer ölçümlerle hareket ediyor.

Bosch’tan güvenli ve etkili çözüm
EPP(elektronik yaya koruması) yayalar için aktif darbe koruyucu elektronik kontrollü sistem ile, Bosch otomotiv işkoluna güvenli olduğu kadar etkin maliyetli bir sistem sunuyor. EPP; kaza tespitinde kendini yıllardır kanıtlamış olan arabanın ön ucu için ivme sensörlerinden ve saniyenin küçük parçalarında motor kaputunu yükselten erişim düzeneğini tetikleyen bir kontrol biriminden oluşuyor. Sistem, çarpılan gövdeye daha efektif bir “deformasyon alanı” sağlıyor ve yaralanma riskini azaltıyor. Bir alternatif olarak, hava yastıkları da çarpışma koruyucusu olarak göz önünde bulunduruluyor.

Bosch tarafından EPP için geliştirilen bir diğer özel sistem ise, çarpışmayı güvenilir bir şekilde tespit ve analiz eden özellik. Bu özellik sayesinde, sistem bir insan bedenini ya da bir alışveriş arabası gibi cansız nesneleri tam olarak ayırt edebiliyor. Canlı bedenleri tespit eden sistem, koruma amaçlı işlevleri aktive ederken, cansız nesneleri tespit etmesi durumunda fonksiyonlar aktive olmuyor. Bosch düzenlediği birçok testten 3000’den fazla veri elde etti. Bu verilere dayanarak ve yüksek zekalı algoritmaların yardımıyla, EPP anında ve güvenilir bir biçimde koruyucu mekanizmaları tetikliyor. EPP’li iki araç modelinin bu yıl seri üretimine başlanıyor, ve yakında sistemin ilave uygulamaları da hayata geçecek.

Kaynak: Bosch Basın Bülteni

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir