Bor yakıt sistemi işe yarar mı?

Sistem; karışımın konulduğu kap, hortum ve ayar vanasından oluşmaktadır. Karışım, hortum aracılığıyla motorun yanma odasına aktarılıyor ve vana, karışımın katkı oranını ayarlıyor. Bor katkılı yakıt sisteminin dergimiz tarafından yapılan testlerinde iddia edilen artı değerlerin gerçekleşmediği belirtilmekte. Ancak şu açıklamayı da yapmakta yarar vardır. Üretilen konvansiyonel bir sistemin her araçta aynı derecede olumlu sonuçlar doğurmasını beklemek ne kadar ilmi bir yaklaşım olmazsa bor katkılı yakıt sisteminin üreticisi tarafından değişik gazete ve yayın organlarına yapılan değerlendirmelerde ilmi yaklaşımlardan uzaktır. Çünkü sistemin, benzinli ve LPGli araçlardaki uygulamalarında %30-50 oranında yakıt sarfiyatını azalttığı, motorun performansını artırıp, harareti düşürdüğü, supaplarda kurum bağlamasını önlediği, yağ değişim periyodunu uzattığı, çiğ yakıt atmayı önleyerek egzoz emisyonlarını %30 düşürdüğü gibi açıklamalar. Bunların gözlenmesi için tam teşekküllü bir motor dinamometresinde; güç, moment ve özgül yakıt sarfiyatı ölçülmeli ve bu test esnasında beş gaz ölçen egzoz emisyon testinin de gerçekleştirilmesi gerekir.

Sonuç olarak yanma odası ya da motorun başka bölümlerine enjekte edilen sıvıların kullanıldığı tasarruf sistemlerinde, iddia edildiği gibi yakıt tasarrufu sağlayıp sağlamadığının bilimsel tetkikler sonucunda belirlenmesi gerekir. Çünkü yol testleri bazen yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Bir sistemin etkisi sadece vermiş olduğu çıktı değildir. İçyapıda oluşturduğu durumların da gözlenmesi gerekir. Bir başka konu da konvansiyonel bir sistemin her araçta aynı derecede olumlu sonuçlar doğurmasının beklenmesi. Bu beklenti hem yanlış hem de ilmi olmayan bir yaklaşımdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir